Amazonin metsäkato voi lopulta johtaa muutoksiin kohti savannia. Kuva: Bruno Kelly / Reuters
Amazonin metsäkato voi lopulta johtaa muutoksiin kohti savannia. Kuva: Bruno Kelly / Reuters

Alustavat tulokset tulevasta ilmastoraportista vihjaavat ryhmän mukaan siihen, että jyrkkä muutos huonompaan on mahdollinen.

Maapalloa uhkaava keikahduspiste voi olla lähempänä kuin on uskottu, varoittaa joukko kokeneita ilmastotutkijoita Nature-tiedelehdessä.

Ryhmän mielestä olemme planeetan laajuisessa hätätilassa. Toisiaan vahvistavat peruuttamattomat muutokset muodostavat heidän mukaansa olemassaolon uhkan sivilisaatiolle.

Tutkijat katsovat kommenttikirjoituksessaan, että osa peruuttamattomista muutoksista saattaa olla jo käynnissä mutta voimme kuitenkin jonkin verran vaikuttaa muutosten vauhtiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riskilaskelmat puoltavat sitä, että lämpeneminen on pysäytettävä 1,5 asteeseen, tutkijat kirjoittavat. Juuri tätä neuvoo myös viimeisin hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyiset valtioiden tekemät sitoumukset ilmastonmuutoksen torjumiseksi jäävät vajaiksi. Vaikka ne toteutettaisiin, ilmaston arvioidaan lämpenevän kolme astetta, ryhmä kirjoittaa.

Peruuttamattoman käänteen riski on kasvanut IPCC:n viime vuosien raporteissa jo vähäisemmästä lämpenemisestä.

Kun tätä riskiä ensi kertaa pohdittiin, ilmastopaneeli arvioi riskin alkavan kasvaa vasta, kun maapallo lämpenee viisi asetta esiteollisesta ajasta. Nyt käänteentekeviä muutoksia pidetään mahdollisina jo alle kahdessa asteessa.

Myös alustavat tulokset mallinnuksista tulevaan vuonna 2021 ilmestyvään raporttiin viittaavat siihen, että ilmasto reagoi voimakkaammin hiilidioksidimäärän kasvuun kuin aiemmat mallit ovat arvioineet. Nämä tulokset vihjaavat tutkijoiden mukaan maailmanlaajuisen keikahduspisteen mahdollisuuteen.

”Kymmenen vuotta sitten tunnistimme sarjan mahdollisia keikahduspisteitä maapallolla. Nyt on näyttöä siitä, että yli puolet niistä on aktivoitunut”, sanoo brittiläisen Exeterin yliopiston professori Tim Lenton yliopiston tiedotteessa. Hän on yksi puheenvuorokirjoituksen tekijöistä.

Kirjoittajaryhmään kuuluva Potsdamin ilmastotutkimuksen laitoksen johtaja Johan Rockström tähdentää, että ihmistoiminta on saanut aikaan muutoksen, jota luonto voimistaa.

”Tieteen edistyessä meidän on tunnustettava, että olemme aliarvioineet riskit peruuttamattomille muutoksille, joissa planeetta vahvistaa itse maailmanlaajuista lämpenemistä. Tätä alamme nähdä jo yhden asteen lämpenemisessä”, Rockström sanoo tiedotteessa.

Tutkijaryhmä listaa useita yksittäisiä vaaranpaikkoja ilmastonmuutoksessa.

Etelämantereella Pine Islandin jäätikkö ohenee huolestuttavasti. Kuva: Nasa

Grönlannin jäätikkö saattaa olla tuhoon tuomittu jo puolentoista asteen lämpenemisestä. Myös Etelämantereen jäätiköllä tapahtuu muutoksia, jotka voivat johtaa valtavien jäähyllyjen romahdukseen.

Nämä mahdollisesti jo käynnissä olevat muutokset mannerjäätiköissä voivat nostaa merenpintaa useita metrejä. Seurauksista kärsivät myöhemmin tulevat sukupolvet, sillä tapahtumien aikaskaala lasketaan sadoissa tai tuhansissa vuosissa.

Napa-alueet lämpenevät kaksi kertaa niin nopeasti kuin muu maapallo. Niinpä pohjoisessa napajää kutistuu vauhdilla. Jos keskilämpö nousee kaksi astetta, on 10–35 prosentin todennäköisyys, että Pohjoisesta jäämerestä tule kesäisin laajalti jäätön.

Kahden asteen lämpeneminen voi hävittää kokonaan tropiikin koralliriutat.

Amazonin sademetsän keikahduspiste liittyy vedenkiertoon. Lämpenemisen, metsäkadon ja metsän polttamisen yhteisvaikutus voi johtaa vähitellen metsien vaihtumiseen savanniksi.

Prosessi alkaa eri arvioiden mukaan, jos metsistä häviää 20–40 prosenttia. Nyt niitä on jo 17 prosenttia vähemmän kuin 1970-luvulla.

Metsää paloi toukokuussa Kanadan Albertassa.

Myös pohjoiset havumetsät ovat vaarassa muuttua hiilinieluista hiilen lähteiksi laajojen metsäpalojen ja hyönteistuhojen takia. Samoin ikirouta alkaa sulaessaan päästää metaania, joka on lyhyellä aikavälillä monin verroin pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Käänteentekevät muutokset yhtäällä aiheuttavat niitä muualla dominopelin tavoin, tutkijat kirjoittavat.

Yksi esimerkki on pohjoisen napa-alueen lämpeneminen. Se on lisännyt Grönlannin jäätiköiden sulamista, ja sulamisvedet ovat puolestaan hidastaneet 15 prosenttia Pohjois-Atlantin merivirtausta viime vuosisadan pulivälistä.

Merivirtauksen edelleen hidastuminen voi kuivattaa Amazonin aluetta ja sotkea Itä-Aasian sadejärjestelmää. Tämä voi lämmittää Eteläistä jäämerta, mikä taas kiihdyttää Etelämantereen jääkatoa.

Pahimmillaan dominoefektien päässä voi odottaa tila, jota tukijat kutsuvat kasvihuone-Maaksi. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet lähestyvät jo tasoja, jotka olivat viimeksi 50 miljoonaa vuotta sitten. Silloin maapallo oli 14 astetta lämpimämpi kuin esiteollisena aikana.

Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhonen on paljolti samoilla linjoilla tutkijaryhmän kanssa.

”Kirjoittajat ovat arvostettuja tutkijoita, ja heidän arvionsa nykytilanteesta pohjaa tieteeseen. Osa heidän käsittelemistään keikahduspisteistä on hyvinkin tunnettuja. Esimerkiksi korallien suhteen peli alkaa pian olla lähes menetetty”, Korhonen sanoo.

Osa keikahduspisteistä on kuitenkin Korhosen mukaan epävarmempia ja spekulatiivisempia. Epävarmuuksia sisältyy esimerkiksi siihen, miten käy Amazonasille tai miten laajalti pohjoiset havumetsät ovat vaarassa muuttua hiilen lähteiksi.

”Olen kuitenkin heidän kanssaan täsmälleen samaa mieltä siitä, että vaikutukset ovat todella vakavia. Vaikka osa keikahduspisteistä olisi tämän hetken tiedon valossa spekulatiivisia, se ei tarkoita, että niihin ei tarvitse kiinnittää huomiota”, Korhonen sanoo.

”Ne ovat myös painavia argumentteja sen puolesta, että päästövähennyksiä pitäisi tehdä todella nopeasti.”

syytinki
Seuraa 
Viestejä9754

"Alustavat tulokset tulevasta ilmastoraportista vihjaavat ryhmän mukaan siihen, että jyrkkä muutos huonompaan on mahdollinen."

Jaa, tarkoittaako tuo nyt sitten sitä, että kylmenee pirusti kun kerran huonompaa luvataan. Kärsisin mieluummin roomalais- tai keskiajan lämpökausien ilmastokauheuksista.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä13043

”Ryhmän mielestä olemme planeetan laajuisessa hätätilassa. Toisiaan vahvistavat peruuttamattomat muutokset muodostavat heidän mukaansa olemassaolon uhkan sivilisaatiolle.”

Sepä hyvä, johan tämä nykyinen länsimainen”sivilisaatio” versio joutaakin romukoppaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla