Näin kumikäsi omitaan.
Näin kumikäsi omitaan.

Miltä tuntuu omistaa kaksi oikeaa kättä? Ruotsalaistutkimuksen koehenkilöt saivat sen kokea.

Tukholman Karoliinisen instituutin aivotutkijat onnistuivat herättämään tuntemuksen kolmannen käden omistamisesta. Havainto voi auttaa kehittämään tekokäsiä, jotka tuntuvat omilta.

Koehenkilöt istutettiin pöydän ääreen niin, että heidän oikeanpuoleisen kätensä vieressä lepäsi pöydällä kumikäsi. He näkivät edessään sekä molemmat omat kätensä että kumikäden. Tunne kumikäden omistamisesta herätettiin rapsuttamalla samaan aikaan ja samasta kohdasta sekä oikeaa että kumikättä.

Tilanne synnytti koehenkilön aivoissa ristiriidan siitä, kumpi käsistä kuuluu hänen kehoonsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Voisi olettaa, että vain toinen käsistä tunnetaan omaksi, arvatenkin oikea käsi. Mutta huomasimme yllätykseksemme, että aivot ratkaisevat ristiriidan hyväksymällä molemmat kädet osaksi kehonkuvaa", tutkija Arvid Guterstam kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koehenkilöt myös tunsivat, että heillä oli ylimääräinen käsi. Todistaakseen, että näin todella oli, tutkijat "uhkasivat" vuoroin oikeaa ja vuoroin kumikättä keittiöveitsellä ja mittasivat samalla kämmenen hikoilua reaktiona uhkaamiseen. Stressireaktio oli samanlainen kumikättä uhattaessa, mutta vain silloin, kun se koettiin osaksi itseä. Stressireaktio jäi puuttumaan, kun oikeakätisen kumikäden sijasta käytettiin vaikkapa vasenkätistä kumikättä tai tekojalkaa.

Tutkijat uskovat, että halvaantuneille voitaisiin tulevaisuudessa antaa käyttöön tekokäsi, jonka he tuntisivat omakseen. Jopa vaativia pelastustehtäviä tekevät palomiehet saattaisivat hyötyä lisäkädestä.

Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE.

Sisältö jatkuu mainoksen alla