Paniikkiin voi joutua ilman mantelitumaketta.

Toisin kuin on luultu, pelon ja pakokauhun kokemus ei vaadikaan aivojen mantelitumaketta, osoittaa Nature Neuroscience –lehdessä julkaistu tutkimus.

Tämä selvisi, kun tutkijat teettivät kokeita kolmella potilaalla, joiden mantelitumake on vaurioitunut ja jotka eivät tunne pelkoa. Kuitenkin nämä potilaat kokivat pakokauhua, kun he hengittivät hiilidioksidia. Yksi potilaista kertoi kokeneensa pelkoa ensi kertaa sitten lapsuuden.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että mantelitumakkeen vaurio estää pelkoreaktion synnyn monenlaisista tavallisesti pelkoa herättävistä yllykkeistä. Pelko puuttuu, vaikka yllyke liittyisi henkeä uhkaavaan tilanteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiilidioksidin hengittäminen paljastui kuitenkin poikkeukseksi. Useimmat pelkoa aiheuttavat tilanteet ja asiat vaikuttavat aivojen näkö- ja kuulotietoa käsittelevien hermoratojen välityksellä, ja näillä on liitännät mantelitumakkeeseen. Sitä vastoin korkeat hiilidioksidipitoisuudet aistitaan aivorungossa, ja ne voivat aiheuttaa monia fysiologisia muutoksia, jotka puolestaan voivat käynnistää toimintaa useilla aivoalueilla mantelitumakkeen lisäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla