Ehkäisypillerit torjuvat syöpiä sitä enemmän, mitä kauemmin niitä on syönyt. Rintasyöpäriskiä pillerit kuitenkin hieman kasvattavat. Kuva: Wikimedia Commons
Ehkäisypillerit torjuvat syöpiä sitä enemmän, mitä kauemmin niitä on syönyt. Rintasyöpäriskiä pillerit kuitenkin hieman kasvattavat. Kuva: Wikimedia Commons

Jo ennestään on tiedetty, että ehkäisypilleri suojaa useilta syöviltä, mutta sama löydös tehtiin nyt pillereiden uudemmista versioista.

Ehkäisypillerien säännöllinen käyttö vähentää merkittävästi riskiä sairastua munasarjasyöpään. Hyödyt ovat sitä suurempia, mitä pidempään ehkäisyä on käyttänyt.

Jossain vaiheessa elämäänsä yhdistelmäehkäisypillereitä käyttäneiden naisten riski sairastua munasarjasyöpään on 34 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka eivät ole koskaan e-pillereitä syöneet.

Pillereitä parhaillaan syövillä naisilla riski on peräti 42 prosenttia pienempi. Kauemmin kuin vuosi sitten pillerit lopettaneilla riski on edelleen 23 prosenttia alempi kuin elämänsä ilman hormonaalista ehkäisyä eläneillä verrokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luvut ovat BMJ-lehdesssä ilmestyneestä uudesta tutkimuksesta, jossa seurattiin kattavasti ja pitkäjaksoisesti tanskalaisia, lisääntymisikäisiä naisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehkäisypillerien syövältä suojaava vaikutus on jo tunnettu, joten Aberdeenin ja Kööpenhaminan yliopistoissa tehty tutkimus vahvistaa aiempaa tietoa ja osoittaa, että suojaava vaikutus on myös uusimmilla, yhtäjaksoisesti käytettävillä ja vaihtuva-annoksisilla valmisteilla.

Tutkijat seurasivat 1,8 miljoonaa tanskalaista, 15–49 vuoden ikäistä naista lähes 20 vuoden ajan. 86 prosenttia tutkituista käytti yhdistelmäehkäisypilleriä eli yleisintä nykyaikasta hormoniehkäisyvalmistetta, joka sisältää sekä naishormoni estrogeeniä että keltarauhashormoni progestiinia.

Yhdistelmäpillereiden lisäksi on käytössä pelkästään progestiinia sisältäviä ”minipillereitä” ja ihon alle asetettavia ehkäisykapseleita. Niilläkin havaittiin tilastollisesti syövältä suojaava vaikutus, mutta on epäselvää, kuinka hyvin tämän tutkimuksen tuloksia voidaan yleistää koskemaan näitä pelkästään progestiinia sisältäviä valmisteita.

43 prosentin pudotus syöpäriskissä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun otetaan 200 000 naista, jotka eivät ole koskaan käyttäneet e-pillereitä, niin heistä 15 sairastuu munasarjasyöpään. Säännöllisesti yhdistelmäehkäisyä käyttävistä tilastollisesti vain 8,6 sairastuu.

Tutkijoiden analyysin mukaan hormoniehkäisyvalmisteiden ansiosta munasarjasyöpiä esiintyy 21 prosenttia vähemmän kuin siinä tapauksessa, ettei e-pillereitä lainkaan olisi.

Tutkimuksen perusteella ei voida sanoa, säilyykö suojaava vaikutus vielä vanhemmalla iällä. Eniten munasarjasyöpiä esiintyy yli 60-vuotiailla naisilla, mutta tutkijat seurasivat käyttäjiä vain 50 vuoden ikään asti.

Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että pillerien suojaava vaikutus säilyy jopa 30 vuotta käytön lopettamisen jälkeen. Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa brittinaisia oli seurattu jopa 44 vuotta, aina 70-vuotiaaksi asti.

Tuossa tutkimuksessa ehkäisypillereitä käyttäneillä havaittiin merkittävästi vähemmän munasarjasyöpää, kohdun runko-osan syöpää, suolistosyöpää ja imusuonien syöpää kuin verrokeilla.

Suojavaikutus voi siis säilyä lähes koko eliniän ajan. Ehkäisyvalmisteilla on toki sivuvaikutuksia, ja ehkäisypillereiden tiedetään nostavan rintasyövän riskiä jonkin verran.

Käytännön elämässä rintasyöpäriskin kasvu on kuitenkin varsin pieni. 100 000 naisesta, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä, rintasyöpään sairastuu vuosittain 55. E-pillerien käyttäjistä sairastuu tilastollisesti katsottuna 68 naista vuodessa sadastatuhannesta.

Pillereiden käyttäjien kohonnut rintasyöpäriski näyttää lisäksi laskevan takaisin verrokkien tasolle viisi vuotta käytön lopettamisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla