Yksiavioisuus perustuu ehkä osaltaan sukupuolitautien välttelylle. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Yksiavioisuus perustuu ehkä osaltaan sukupuolitautien välttelylle. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kun yhteisöt kasvoivat riittävän suuriksi, lisääntyvät sukupuolitaudit loivat painetta pitäytyä vain yhdessä kumppanissa.

Tippuri, kuppa ja muut sukupuolitaudit saattavat olla osasyy sille, miksi ihmiskunnassa levisi moniavioisuus. Kun yhteisöt kasvoivat riittävän suuriksi, lisääntyvät sukupuolitaudit loivat painetta pitäytyä vain yhdessä kumppanissa.

Näin todistelevat kanadalaisen Waterloon yliopiston Chris Baum ja saksalaisen Max Planck -instituutin Richard McElreath Nature Communications -lehdessä.

Useimmat historian yhteiskunnista ovat olleet moniavioisia siten, että miehillä on ollut useita naiskumppaneita. Näin on etenkin pienissä metsästäjä-keräilijöiden yhteisöissä. Maanviljelykseen siirtyminen kuitenkin kasvatti yhteisöjen kokoja, ja näissä yhteiskunnissa oltiin yksiavioisempia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat mallinsivat yhteisöjen evoluutiota tutkiakseen, mitkä seikat johtivat seksuaalitapojen muutokseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heidän mallinsa kertoo, että moninaisisuus on vallitseva seksuaalinen järjestely niin kauan kuin yhteisön koko pysyy pienenä eivätkä sukupuolitaudit pääse asettumaan yhteisöön pysyvästi. Taudit tulevat ja menevät, eivätkä ala vaikuttaa seksuaalitapoihin. Moninaisisten suurempi hedelmällisyys takaa, että tapa jatkuu yhteisössä.

Kun sitä vastoin väkimäärä kasvaa 300:aan, sukupuolitaudit tulevat yhteisöön jäädäkseen. Ne iskevät etenkin niihin, joilla on eniten kumppaneita.

Taudit ensinnäkin vähentävät hedelmällisyyttä, ja se osaltaan luo valintapainetta yksiavioisuuden puolesta.

Toisekseen tilanne suosii yksiavioisia yhteisön jäseniä, jotka ovat valmiita valvomaan, että myös muut oman ja muiden yhteisöjen jäsenet noudattavat yksiavioista sukupuolimoraalia. Tällainen valvonta edistää tutkijoiden mukaan yksiavioisten menestystä siten, että se pienentää riskiä altistua sukupuolitaudeille. Näin yksiavioisuus voittaa alaa yhteisössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla