Rantataskurapu ei ole tunnoton olento. Kuva: D. Hazerli, Wikimedia Commons
Rantataskurapu ei ole tunnoton olento. Kuva: D. Hazerli, Wikimedia Commons

Stressihormoni pongahti ylös lievästä sähköiskusta. 

Tuore tutkimus vähentänee kokkien haluja heittää ravut elävänä kiehuvaan veteen. Irlantilaistutkijoiden tutkimuksessa rantataskuravut läpäisivät testin, joka osoittaa eläinten tuntevan kipua.

Joidenkin tutkijoiden mukaan ravut ja kalat eivät tunne kipua, koska niiden pienistä aivoista puuttuvat alueet, jotka ihmisillä on yhdistetty kipuun. Tämän näkemyksen mukaan kalan tai ravun sätkintä kipua aiheutettaessa on vain refleksiä.

Queensin yliopiston tutkijat lähtivät liikkeelle toisenlaisesta määritelmästä. Sen mukaan eläimen voidaan sanoa tuntevan kipua, jos kivulias toimenpide saa eläimen muuttamaan käytöstään siten, että se pyrkii tilanteesta pois ja yrittää suojella itseään lisäkivulta. Määritelmään kuuluu lisäksi se, että eläimen stressihormonitaso lisääntyy kipukokemuksen jälkeen.

Tutkijat hankkivat kokeeseensa 40 rantataskurapua, joista 20 sai lievän sähköiskun raajoihinsa kymmenen sekunnin välein kahden minuutin ajan. Toiset 20 rapua toimivat verrokkeina.

Tulokset osoittivat, että sähköiskun saaneista ravuista 16 lähti kävelemään ja neljä koetti kiivetä ulos akvaariosta. Verrokkiryhmässä 14 rapua lähti kävelemään, mutta kuusi kökötti paikallaan. Ratkaiseva ero löytyi, kun tutkijat vertasivat eri ryhmien kävelemään lähteneitä rapuja: sähköiskun saaneilla kävelijöillä stressihormonitasot olivat kolme kertaa suuremmat kuin verrokkiryhmän kävelijöillä.

Tutkijat päättelevät testin osoittavan, että rantataskuravut tuntevat kipua. Heidän mielestään samanlaista testiä voidaan käyttää myös esimerkiksi kalojen kivun tutkimiseen.

Tutkimuksen julkaisi Biology Letters.

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1682
Liittynyt12.5.2014

Tutkimus vahvisti: ravutkin tuntevat kipua

Käyttäjä4499 kirjoitti: Se rapujen "hellä tainnutus" ennen keittämistä saattaa olla todellista kiduttamista: ensin pakotetaan horrokseen luonnottoman nopeasti... sitten vielä keitetään elävänä. Ja ihminenkö tietää, miltä horrokseen väkisin ujuttaminen tuntuu? Tietoisuus voi säilyä, kuten nukutuksessa. Ai niin, uusdarwinistien mukaan tietoisuutta ei välttämättä edes ole! Eihän sitä ole ravuilla todistettu, saati ihmisellä. Ihmisen "looginen päättelykyky" on välillä kammottavaa. Samaa sarjaa,...
Lue kommentti