Ihmisen siittiöitä elektronimikroskooppikuvassa. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Ihmisen siittiöitä elektronimikroskooppikuvassa. Kuva: Wikimedia Commons

Siittiön voimapolkaisuun voisi kenties puuttua lääkeaineella.

Siittiösolu käyttää voimapolkaisua tunkeutuakseen munasoluun ja päästäkseen hedelmöittämään sen. Tutkijat ovat nyt löytäneet biologisen kytkimen, joka käynnistää polkaisun, ja uumoilevat siitä uutta ehkäisykeinoa, joka soveltuu molemmille sukupuolille.

Kytkin on reseptori eli eräänlainen siepparimolekyyli, johon munasolun tuottama naissukuhormoni progesteroni sitoutuu. Näitä abhd2-reseptoreja on siittiösolun hännässä tuhansia.

Kun siittiö lähestyy munasolua, progesteroni kiinnittyy reseptoriin ja käynnistää siittiössä muutoksia, joiden tuloksena häntä alkaa iskeä kuin piiska. Näin siittiö saa lisäpontta tunkeutuakseen munasoluun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos siittiö ei tunnista progesteronia, hedelmöitystä ei pääse tapahtumaan. Niinpä kyseinen reseptori voi olla kohde, johon uudenlainen unisex-ehkäisymenetelmä voisi tähdätä. Sitä voisi käyttää niin nainen kuin mieskin, tutkijat arvioivat Berkeleyn yliopiston verkkosivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdysvalloissa julkista rahaa ei saa käyttää tutkimuksiin, joissa muna- ja siittiösolu kohtaavat samassa astiassa. Säädös on vaikeuttanut sukusolujen välisen vuorovaikutuksen ja hedelmöittymisen tutkimista.

Polkaisukytkimen löytäneet tutkijat kuitenkin olivat kehittäneet sellaisen menetelmän tutkia siittiöitä, jolla he ohittivat säädöksen aiheuttamia rajoituksia. Kiinnittämällä elektrodit siittiöiden häntään, he pystyvät mittamaan siittiön reaktioita siihen vaikuttaviin hormoneihin.

Tutkijat raportoivat löydöksestään Sciencessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla