Kaasubussi kulkisi myös uusiutuvalla metaanilla.
Kuva: Anatoliy-024 / Wikimedia Commons
Kaasubussi kulkisi myös uusiutuvalla metaanilla. Kuva: Anatoliy-024 / Wikimedia Commons

Uusiutuvaa energiaa on mahdollista hyödyntää joustavasti.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on hahmotellut ratkaisun vaikeana pidettyyn pulmaan: kuinka varastoida uusiutuvaa energiaa käyttökelpoiseen muotoon. Ratkaisu on nimeltään E to Gas eli kaasua sähköstä.

Konseptissa aurinko- ja tuulisähköä käytetään erottamaan vedestä vetyä silloin kun tuulee ja paistaa niin kovasti, että sähköstä on ylitarjontaa.

Vetyä voidaan käyttää polttoaineena, mutta vetyautoja ja muuta vetyä hyödyntävää tekniikkaa on vasta vähän. Nykyisin voimme paljon helpommin käyttää polttoaineena maakaasua, ja sitä voidaan valmistaa vedystä lisäämällä hiilidioksidia. Näin saatavaa synteettinen metaani kelpaa jo nyt polttoaineeksi sähkön ja lämmön tuotantoon tai esimerkiksi kaasubusseihin.

Usein hyvältä näyttävät ideat kaatuvat huonoon hyötysuhteeseen, mutta professori Jarmo Partasen mukaan hyötysuhteen merkitys vähenee, kun sähköstä on ylitarjontaa.

Jos olet Tieteen tilaaja, lue Partasen perustelut alle linkatusta Tiede-lehden jutusta.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Tuulella voi tehdä polttoainetta bussiin

Määrät on niin pieniä mitä synteettisiä polttoaineita kannattaa tehdä ettei metaanipäästöistä tarvitse huolehtia. Lisäksi päästöt on pahimmassakin tapauksessa useita kertaluokkia vähäisempiä kuin maakaasun hyödyntämisen metaanipäästöt, joita ei kai vielä osata edes arvioida kuinka merkittävästä asiasta on kyse.
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

ksuomala
Seuraa 
Viestejä2711
Liittynyt30.3.2014

Tuulella voi tehdä polttoainetta bussiin

Vähän mietityttää onko hyvä idea tehdä vedestä ja hiilidioksidista nimenomaan metaania. Sehän taitaa olla co2:sta pahempi kasvihuonekaasu. Eikös jotain semmoistakin prosessia ole kehitteillä että "vesi+hiilidioksidi+katalysaattori+auringonvali -> metanoli" ? Tais jossain 2008/2009 - vuosien tiede-lehdissä olla juttuakin...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä