Kaasubussi kulkisi myös uusiutuvalla metaanilla.
Kuva: Anatoliy-024 / Wikimedia Commons
Kaasubussi kulkisi myös uusiutuvalla metaanilla. Kuva: Anatoliy-024 / Wikimedia Commons

Uusiutuvaa energiaa on mahdollista hyödyntää joustavasti.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on hahmotellut ratkaisun vaikeana pidettyyn pulmaan: kuinka varastoida uusiutuvaa energiaa käyttökelpoiseen muotoon. Ratkaisu on nimeltään E to Gas eli kaasua sähköstä.

Konseptissa aurinko- ja tuulisähköä käytetään erottamaan vedestä vetyä silloin kun tuulee ja paistaa niin kovasti, että sähköstä on ylitarjontaa.

Vetyä voidaan käyttää polttoaineena, mutta vetyautoja ja muuta vetyä hyödyntävää tekniikkaa on vasta vähän. Nykyisin voimme paljon helpommin käyttää polttoaineena maakaasua, ja sitä voidaan valmistaa vedystä lisäämällä hiilidioksidia. Näin saatavaa synteettinen metaani kelpaa jo nyt polttoaineeksi sähkön ja lämmön tuotantoon tai esimerkiksi kaasubusseihin.

Usein hyvältä näyttävät ideat kaatuvat huonoon hyötysuhteeseen, mutta professori Jarmo Partasen mukaan hyötysuhteen merkitys vähenee, kun sähköstä on ylitarjontaa.

Jos olet Tieteen tilaaja, lue Partasen perustelut alle linkatusta Tiede-lehden jutusta.

Vierailija

Tuulella voi tehdä polttoainetta bussiin

Vähän mietityttää onko hyvä idea tehdä vedestä ja hiilidioksidista nimenomaan metaania. Sehän taitaa olla co2:sta pahempi kasvihuonekaasu. Eikös jotain semmoistakin prosessia ole kehitteillä että "vesi+hiilidioksidi+katalysaattori+auringonvali -> metanoli" ? Tais jossain 2008/2009 - vuosien tiede-lehdissä olla juttuakin...
Lue kommentti
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Tuulella voi tehdä polttoainetta bussiin

Määrät on niin pieniä mitä synteettisiä polttoaineita kannattaa tehdä ettei metaanipäästöistä tarvitse huolehtia. Lisäksi päästöt on pahimmassakin tapauksessa useita kertaluokkia vähäisempiä kuin maakaasun hyödyntämisen metaanipäästöt, joita ei kai vielä osata edes arvioida kuinka merkittävästä asiasta on kyse.
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»