Jamie Oliverin juustokakku ei ole terveysruokaa.
Jamie Oliverin juustokakku ei ole terveysruokaa.

Kumpikaan ruoka ei täytä Maailman terveysjärjestön suosituksia. 

Suosittujen kokkiohjelmien reseptit sisältävät vähemmän kuitua ja enemmän energiaa, proteiineja, rasvaa ja monityydyttymättömiä rasvoja kuin marketeista saatavat valmisruoat, paljastaa Britanniassa tehty tutkimus.

Newcastlen yliopisto ja Britannian terveysviranomaiset vertasivat tutkimuksessaan sadan satunnaisesti valitun TV-kokin – muun muassa Jamie Oliverin ja Nigella Lawsonin – kokkausten ja sadan valmisruoan ravintoarvoja.

Molemmissa tapauksissa ruoat jäivät terveellisyydeltään uupumaan Maailman terveysjärjestön suosituksista. Aineksissa oli runsaasti proteiinia, rasvaa, tyydyttyneitä rasvoja ja suolaa sekä vähän hiilihydraatteja. Sokeri pysytteli suositusten rajoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voittajiksi vertailussa selvisivät kuitenkin kauppaketjujen omat valmisruoat. Tähtikokkien aterioissa oli useammin sellaisia, jollaisia Britannian elintarvikelaitos FSA:n mukaan pitäisi välttää tykkänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

TV-kokkien vinkkien ja einesten sijasta tutkijat suosittelevat ravintoarvoltaan hyvää kotiruokaa, jossa käytetään etupäässä tuoreita raaka-aineita.

Tutkimuksen julkaisi British Medical Journal BMJ.

Sisältö jatkuu mainoksen alla