Nämä kaksi luuta paljastivat, että työkaluja osattiin käyttää jo 3,4 miljoonaa vuotta sitten.
Nämä kaksi luuta paljastivat, että työkaluja osattiin käyttää jo 3,4 miljoonaa vuotta sitten.

Fossiililöytö kertoo, että jo etelänapinat leikkasivat lihaa kivityökaluin.

Etiopiasta löytyneet fossiilit paljastavat, että työkaluja hyödynnettiin lähes miljoona vuotta oletettua aiemmin. Kahdessa nisäkkään luussa on merkkejä siitä, että Lucyn lajitoverit pilkkoivat isojen eläinten ruhoja kivityökaluilla.

Zeresenay Alemsegedin johtama kansainvälinen Dikika-projekti ajoitti Afarin alueelta löytämänsä luut 3,4 miljoonaa vuotta vanhoiksi. Niihin jääneet jäljet ovat ensimmäinen osoitus siitä, että Australopithecus afarensis käytteli työkaluja ja söi lihaa.

Luut löytyivät vain 200 metrin päästä siitä, mistä Alemsegedin tiimi kaivoi kymmenen vuotta sitten esiin Selamiksi nimetyn etelänapinaluurangon.

Asiaan vihkiytymättömälle uusi luulöytö ei näytä kummoiselta, mutta Alemseged puhkuu intoa: "Tämä löytö pistää meidät kirjoittamaan ihmisen evoluutiohistoriaa uusiksi. Työkalujen käyttö muutti perustavasti varhaisten sukulaistemme elämää. Niiden avulla he pystyivät syömään uudenlaisia ruokia ja tutkimaan uusia ympäristöjä. Työkaluilla on siis valtaisa merkitys ihmisen tarinassa", Alemseged selittää.

Tähän asti vanhin näyttö työkalujen käytöstä on sekin peräisin Etiopiasta, Bourista. Sieltä löytyi useita kivityökaluin teurastettujen eläinten luita, jotka ajoitettiin 2,5 miljoona vuotta vanhoja. Vanhimmat tunnetut varsinaiset työkalut ovat samalta ajalta, ja ne löytyivät Etiopian Gonasta.

Tutkimuksen julkaisi Nature.