Luonnonvarainen uudenkaledonianvaris nokassaan kuoriaisen toukka.
Luonnonvarainen uudenkaledonianvaris nokassaan kuoriaisen toukka.

Uudenkaledonianvarikset kaivavat toukkia puista työkalujen avulla, mutta kaloreissa mitaten hitaalta ja vaivalloiselta näyttävässä temppuilussa on järkeä.

Uudenkaledonianvarikset käyttävät puutikkuja kaivaessaan kuoriaisten toukkia lahoavista puunrungoista. Työkalujen käyttö vaatii paljon aikaa ja harjoittelua, mutta se kannattaa, kävi ilmi Sciencessa julkaistusta tutkimuksesta.

Työkalujen käyttö on eläinkunnassa niin harvinaista, että sen evolutiivisten juurien tutkiminen on ollut vaikeaa. Uudenkaledonianvarikset ovat kuitenkin poikkeus. Ne houkuttelevat kuoriaisten toukkia puun koloisa puutikuilla. Siksi ne ovatkin kiinnostaneet tutkijoita.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että tällainen työkalujen käyttö on varisten pääasiallinen tapa päästä toukkiin käsiksi, ja että nuorilta yksilöiltä vaaditaan paljon harjoittelua taidon oppimiseksi. Tikulla kaivaminen vie aikaa, vaikka tekniikan osaisikin.

Christian Rutz kollegoineen selvitti työkalun käytön hyötyjä analysoimalla, kuinka merkittäviä kuoriaisten toukat ovat varisyksilöiden ruokavaliossa. Tiimi tutki luonnonvaraisten varisten sulka- ja verinäytteitä isotooppimenetelmällä. Toukkien typpiaineenvaihdunta poikkeaa varisten muusta ruoasta, ja se näkyy sulissa ja veressä.

Tutkijat myös arvioivat, kuinka paljon energiaa toukat tarjosivat variksille. Tulokset osoittivat, että vain muutama toukka riittää tyydyttämään variksen päivittäisen energiantarpeen.