Dinosaurusten kuninkaan leuat olivat paitsi maailman vahvimmat, myös matelijoille poikkeukselliset. Kuva: Daniel Schwen/ Wikimedia Commons.
Dinosaurusten kuninkaan leuat olivat paitsi maailman vahvimmat, myös matelijoille poikkeukselliset. Kuva: Daniel Schwen/ Wikimedia Commons.

T. rexin leuat ovat silti maailman vahvimmat. Lisäksi siltä löydettiin matelijoilla ennen näkemätön kyky murskata luita.

Tyrannosaurus rexin puruvoimaa on yritetty arvioida useaan otteeseen vuosien mittaan. Nyt yhdysvaltalaiset tutkijat esittävät uuden arvion, joka korjaa aiempia hieman alaspäin, mutta antaa hirmuliskojen kuninkaalle silti kunnioitettavat leuat.

Floridan ja Oklahoman osavaltionyliopistojen tutkijat tekivät 3d-mallin T. rexin leukaperistä ja laskivat sen perusteella, että tämän suuren lihansyöjädinosauruksen puruvoima oli noin 4 000 kiloa.

Se on kaksi kertaa enemmän kuin krokotiililla, joka nykyisin elävistä eläimistä on tehokkain luunmurskaaja. Ihmisen puruvoima on noin sata kiloa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huomattavampaa kuitenkin on, miten paljon voimaa T. rexin pitkät, kartiomaiset hampaat pystyivät kohdistamaan yhden neliötuuman alueelle. Tutkijoiden laskelmien mukaan dinon puruvoima neliötuumaa kohden oli huikeat 200 000 kiloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällainen voima suorastaan räjäytti T. rexin pureskelemat luut ja auttoi eläintä pääsemään käsiksi mehevään luuytimeen.

”Luunmurskauskyky auttoi T. rexiä hyödyntämään suurten hirmuliskojen ja sorsaliskojen ravintopitoiset luut, joihin pienemmät lihansyöjädinosaurukset eivät päässeet käsiksi”, sanoo anatomian ja selkärankaispaleontologian apulaisprofessori Paul Gignac Oklahoman osavaltionyliopistosta.

Tyrannosaurus rexin hammaskalusto oli poikkeuksellinen ja kenties matelijoille ainutlaatuinen. Kykyä luiden hienontamiseen on pidetty nisäkäsmäisenä piirteenä.

Nykyeläimistä esimerkiksi täplähyeenat ja sudet pystyvät jauhamaan saaliin luut päästäkseen käsiksi luuytimeen, mutta matelijoiden hampaisto ei ole tähän erikoistunut.

Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Animalman9x
Seuraa 
Viestejä4

Kyllä se kevyesti 7000-9000plus kiloa oli. Näkee jo koosta, valtavasti isompi kuin krokotiilin. Ja luut luhistuneet joten on ollut kookkaampi koko saurus mitä on luultu.

  • ylös 3
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla