Tytär turvaa vanhuuden. Kuva: Marc, Wikimedia Commons
Tytär turvaa vanhuuden. Kuva: Marc, Wikimedia Commons

Ainakin Yhdysvalloissa ikääntyviä vanhempiaan auttavat pääasiassa naiset.

Vanhana perheen apua kaipaava on ainakin Yhdysvalloissa onnekas, jos hänen lapsensa ovat tyttöjä. Tytär auttaa iäkkäitä vanhempiaan keskimäärin 12,3 tuntia viikossa, poika alle puolet siitä: keskimäärin 5,6 tuntia viikossa. Asian kääntöpuoli on se, että vanhustenhoidon jääminen naisten harteille lastaa naisille sekä työmäärällisesti että rahallisesti isomman taakan kuin miehille. Tutkimuksesta kerrottiin Yhdysvaltain sosiologian seuran ASA:n vuosikokouksessa.

Angelina Grigoryeva Pricetonin yliopistosta otti tutkimusaineistonsa eläkeikäisten terveyttä mitanneesta kartoituksesta, joka tehtiin Michiganin yliopistossa 2000-luvun alussa. Kartoituksessa otoksena oli runsaat 26 000 yli 50-vuotiasta, jotka kattoivat Yhdysvaltain väestön edustavasti.

Sisarusparvessa sukupuoli ennustaa selvemmin kuin mikään muu, paljonko jälkeläinen panostaa vanhempiensa auttamiseen, Grigoryeva havaitsi.

Tyttäret auttavat niin paljon kuin muilta velvoitteiltaan, kuten lastenhoidolta, ehtivät. Pojat auttavat vain, jollei muita auttajia, kuten sisaria, ole. Sisarten olemassaolo siis vähentää poikien osallistumista; sen sijaan veljien olemassaolo lisää tytärten hommia.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Tytär hoitaa vanhuksia niin paljon kuin voi, poika niin vähän kuin voi

Jodi 20.08.2014 klo 04:50 Monen vastaavan laisen näkee vanhusten luona käyvän kun loppu lähenee. Varmaan on tuollaisiakin tapauksia, mutta toisaalta vanhus alkaa monesti tarvita säännöllistä apua vasta siinä vaiheessa, kun loppu lähenee. Ja mitäpä väliä sillä on, jos auttajalla on itsekkäitä motiiveja. Vanhuksen kannalta on kuitenkin tärkeintä, että hän saa tarvitsemaansa apua.
Lue kommentti

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Tytär hoitaa vanhuksia niin paljon kuin voi, poika niin vähän kuin voi

Eräs tytär alkoi hoitaa iäkästä äitiään puoli vuotta ennen tämän kuolemaa, ennakoiden sen ja kannusti hankkimaan tavaraa jonka sitten jäämistöstä sai. Aiempaan historiaansa kuului mm. vanhan miehen piirittäminen saadakseen mieheltä talon. Luonteeltaan hyvin kova ja itsekäs ja tarvittaessa hyväntahtoista näyttelevä. Monen vastaavan laisen näkee vanhusten luona käyvän kun loppu lähenee.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro