Tyydyttyneitä rasvoja syöneet hiiret, joilla ei ollut proteiinia Angptl4, kuolivat nopeasti massiiviseen tulehdusreaktioon.

Uuden Cell Metabolism -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan paljon tyydyttyneitä rasvoja sisältävä ruokavalio johtaa massiiviseen tulehdusreaktioon ilman tältä tappavalta seuraukselta suojaavaa proteiinia.

"Hiirillä, joilla ei ollut tätä proteiinia ja jotka söivät suuria määriä tyydyttyneitä rasvoja, imusolmukkeet kasvoivat äärimmäisiin mittoihin", sanoi Sander Kersten Wageningen yliopistosta Hollannista. "En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa."

Kersten sanoi, että yhteys tyydyttyneen rasvan, tulehduksen ja kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen, välillä on tunnettu pitkään. Miksi tyydyttynyt rasva on niin vahingollista, ei kuitenkaan ole ollut lainkaan selvää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että rasvojen vaikutus on yhteydessä proteiiniiin Angptl4. Uudessa tutkimuksessa tutkijat halusivat selvittää, mitä tapahtuu hiirille, joilta puuttuu Angptl4, kun niitä ruokitaan tyydyttyneillä rasvoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän proteiinin vajaus aiheutti hiirille vakavia immuunireaktioita ja lopulta kuoleman. Näin kävi vain silloin, kun eläimiä oli ruokittu tyydyttyneillä rasvoilla.

Löydöksellä on merkitys varsinkin noin kolmelle prosentille ihmisistä, joilla on mutaatio Angptl4-geenissä. Löydös myös korostaa imusolmukkeiden ehkä aliarvioitua merkitystä reaktiossa ruokavalion runsaaseen rasvaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla