Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n kokoama luettelo uhanalaisista lajeista on äärettömän epätarkka, väittävät kalifornialaistutkijat

Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n kokoama luettelo uhanalaisista lajeista on äärettömän epätarkka, väittävät kalifornialaistutkijat Biological Conservation –tiedejulkaisussa. Alexander Harcourtin ja Sean Parksin mukaan niin sanottu punainen lista aliarvioi monen lajin uhanalaisuuden, koska se ei ota riittävästi huomioon ihmisen aiheuttamaa uhkaa. Listan 200:sta vaarantuneeksi luokittelemasta nisäkkäästä 17 pitäisi määritellä uhanalaisiksi.

Kaksikko vertaa maailman uhanalaista lajistoa taloon, joka on jätetty lukitsematta. Se altis murroille, ja riski kasvaa, kun varas on lähinurkilla. Esimerkiksi pieni uhanalaisuuden uhkaama eläinpopulaatio joutuu todelliseen vaaraan, kun sitä salametsästetään ja kun sen elinympäristö tuhotaan. Tutkijoiden mukaan paikallinen väestötiheys pitäisi nostaa yhdeksi punaisen listan kriteeriksi. Väestönkasvu lisää heidän mielestään vääjäämättä saastumisen, salametsästyksen ja elinympäristöjen katoamisen vaaraa.

Lisäsuojelun tarpeessa olisivat muun muassa eteläafrikkalainen kultaleijonatamariini. Vastaavasti gorillan ja kääpiösimpanssin suojelutasoa voisi jopa laskea, todetaan New Scientistin verkkouutisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla