Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Delfiinit etenevät vedessä niin nopeasti, että se sattuu.

Delfiinit kykenevät uimaan pinnan lähettyvillä noin 54 km tuntinopeudella. Lujempaakin pääsisi, mutta nopeampi vauhti olisi niille liian tuskallista, väittävät Israelin teknologiainstituutin tutkijat.

Asia selvisi, kun Gil Iosilevskii ja Danny Weihs mallinsivat vesieläinten pyrstön ja evien liikettä saadakseen selville, mikä rajaa niiden kattonopeuden.

Analyysi osoitti, että lihasvoima rajoittaa pikkukalojen etenemisvauhtia, mutta sama ei päde isompiin uimareihin kuten tonnikalaan ja delfiiniin. Niiden vauhtia määrää muun muassa pyrstön lyöntinopeus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen hidastin on mikroskooppisten kuplien muodostuminen pyrstön ympärille. Ne syntyvät evien liikkeestä – samanlaisia syntyy, kun veneen propellit vispaavat vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuplien hajoaminen synnyttää "sokkiaallon", joka syö propellien metallia. Delfiineillä puolestaan on hermopäätteitä pyrstössään, joten niille ilmiö on hyvin tuskallinen.

Tutkijat uskovat, että kipu onkin suurin rajoitin niiden vauhdissa. Tätä tukee se, että laskelmien mukaan kuplien luhistuminen tapahtuu juuri delfiinien kattonopeustuntivauhdissa (36-54 km/h).

Tutkijakaksikon mukaan tonnikala ei kärsi samasta ongelmasta, sillä sen pyrstössä ei ole hermopäätteitä.

Tutkimuksesta kertoi New scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla