Harvardin yliopistossa otetut aivokuvat vahvistavat sen, että ihmisen temperamentilla on vankka biologinen pohja. Syntyjään ujojen ja estyneiden aikuisten aivojen mantelitumake reagoi magneettikuvassa voimakkaasti, kun heille näytetään ilmeiltään neutr...

Harvardin yliopistossa otetut aivokuvat vahvistavat sen, että ihmisen temperamentilla on vankka biologinen pohja. Syntyjään ujojen ja estyneiden aikuisten aivojen mantelitumake reagoi magneettikuvassa voimakkaasti, kun heille näytetään ilmeiltään neutraaleja ihmiskasvoja. Rohkeilla ja ennakkoluulottomilla tumakkeen toiminta ei sen sijaan vilkastu lainkaan. Mantelitumaketta pidetään aivojen pelkokeskuksena. Se käy ylikierroksilla muun muassa voimakkaan järkytyksen jälkeen.

Asia varmistettiin vielä vilauttamalla sekä ujoille että rohkeille tutun henkilön kuvaa. Tulos oli molemmissa ryhmissä sama: ei reaktioita. Tutkimuksen julkaisi Science -lehti. Ujous, kuten muutkin temperamenttipiirteet, on pysyvä ominaisuus. Kolmevuotiaan ärtyneisyys ilmenee eri tavalla kuin kolmekymmentävuotiaan, mutta taipumus ärtyneisyyteen sinänsä on pysyvä piirre. Se johtuu biologisesta pohjasta, yksillisestä aivorakenteesta ja fysiologiasta. Kasvatus ja ympäristö muokkaavat synnynnäisestä temperamentista persoonallisuuden. Jopa 60 prosenttia joistakin temperamenttipiirteistä on voitu osoittaa periytyviksi. Tämä selittää esimerkiksi sen, miksi ihminen alkaa usein ikääntyessään muistuttaa olemukseltaan vanhempiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla