Kuva: <span class="photographer">NOAA Photo Library, NOAA Central Library; OAR/ERL/National Severe Storms Laboratory (NSSL)</span>
Kuva: NOAA Photo Library, NOAA Central Library; OAR/ERL/National Severe Storms Laboratory (NSSL)

Urbaani ympäristö voimistaa etenkin sateita.

Kun kesäinen ukkosmyrsky sattuu päälle kaupungissa, se raivoaa voimakkaammin kuin läheisellä maaseudulla. Ainakin sadetta tulee enemmän, ja salamatkin saattavat räiskähdellä useammin. Näin väittävät Princetonin yliopiston tutkijat Alexandros Ntelekos ja James Smith Journal of Hydrometeorology-sarjassa.

Väitteet perustuvat kesäkuussa 2004 Baltimoressa raivonneen poikkeuksellisen voimakkaan ukkosmyrskyn analysointiin. Tuolloin kaupungin alueella nähtiin kahdessa tunnissa yhtä paljon salamoita kuin normaalisti koko vuoden aikana. Yhtä ankaria myrskyjä koetaan Baltimoren alueella vain noin kerran 200 vuodessa.

Jos paikalla ei olisi ollut kaupunkia vaan esimerkiksi metsää, ukkosmyrsky ei olisi iskenyt yhtä kovalla voimalla. Laskelmien mukaan esimerkiksi sademäärä olisi jäänyt 30 prosenttia vähäisemmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan kaupungit voimistavat ukkosmyrskyjä kolmella tavalla. Ne ovat yleensä lämpimämpiä kuin ympäröivä maaseutu, mikä voi lisätä ilman pyörteisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pilvenpiirtäjät ja muut korkeat rakennukset taas aiheuttavat äkäisiä pystysuuntaisia pyörteitä. Koska salamat syntyvät pienten jäähiukkasten törmäillessä toisiinsa ilmakehän ylemmissä kerroksissa, nämä pystysuuntaiset pyörteet lisäävät salamoinnin mahdollisuutta.

Kolmanneksi kaupunki-ilman sisältämät aerosolit ja muut epäpuhtaudet toimivat tiivistymiskeskuksina, joiden ansiosta tavallisista ukkospilvistä kasvaa nopeasti myrskypilviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla