Jotta ulostesiirre levittäisi hyötymikrobeita koko paksusuoleen, siirre pitää saada paksusuolen alkupäähän (18). Kuvassa paksusuoli on piirretty vihreänä, ohutsuoli oranssina. Numero 23 on peräsuoli. Kuva: Wikimedia Commons
Jotta ulostesiirre levittäisi hyötymikrobeita koko paksusuoleen, siirre pitää saada paksusuolen alkupäähän (18). Kuvassa paksusuoli on piirretty vihreänä, ohutsuoli oranssina. Numero 23 on peräsuoli. Kuva: Wikimedia Commons

Hoitokoe paransi vaarallisen antibioottiripulin lähes joka potilaalta.

Silloin tällöin antibioottikuurit nujertavat suoliston hyötymikrobit niin perusteellisesti, että haitallinen Clostridium difficile -bakteeri pääsee vallalle. Syntyy ripuli, joka voi olla vaikea parantaa ja joka pahimmillaan uhkaa henkeä. Tehokas hoitotapa on uusia suoliston hyötymikrobisto ulosteensiirrolla eli siirtämällä sairaan paksusuoleen terveen ihmisen ulostetta. Hoitoon ei tarvita tuoretta ulostetta, vaan jäädyttämällä varastoitukin toimii, osoittavat nyt yhdysvaltalaiset tutkijat Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

Ilan Youngster Massachusettsin yleisestä sairaalasta työtovereineen kokeili jäädytettyä ulostesiirrettä ensin kahdellakymmenellä ja sitten vielä yhdellätoista potilaalla, joilla oli antibiooteilla paranematon Clostridium difficile -ripuli tai jotka olivat toistuvasti joutuneet sairaalahoitoon sen takia.

Yksi tai enintään kaksi hoitokertaa riitti parantamaan 90 prosenttia potilaista. Siirre tehosi yhtä hyvin nenämahaletkun kuin paksusuolentähystimen kautta annettuna.

Jäädytys on etu siksi, että tervettä, kunnollisesti tarkistettua ulostetta voidaan sillä tavoin säilyttää pitkiä aikoja niin, että sairaalalla on sitä aina tarvitessaan.

Kokeissa käytetyt ulosteet kerättiin terveiltä aikuisilta, jotka seulottiin perusteellisesti kaikenlaisten tartuntatautien poissulkemiseksi. Heitä myös pyydettiin olemaan syömättä mitään tavanomaisia allergian aiheuttajia, kuten pähkinöitä tai kananmunia, ennen ulosteen luovutusta. Ennen pakastamista ulosteet suodatettiin, laimennettiin ja vielä kerran testattiin taudittomuuden varmistamiseksi.

On tärkeää, että siirretty uloste on puhdasta ja että se siirretään paksusuolen yläpäähän. Kummastakin syystä tutkijat varoittavat, ettei itseään kannata koettaa itse hoitaa kaverilta pyydetyllä ulosteella. Testaamaton siirre voi aiheuttaa uuden taudin, ja sitä ei kotikonstein saa oikeaan paikkaan.

Siirteen ottaminen saattaa kuitenkin lähitulevaisuudessa helpottua, sillä tutkijat aikovat seuraavaksi kokeilla siirteen pakkaamista nieltävään kapseliin. Kapselin pitäisi kestää mahahapot ja hajota vasta ohutsuolen puolella.

Lääkärikirja Duodecimin mukaan useimmat Clostridium difficile -ripulin saaneet voidaan parantaa tuohon bakteeriin tepsivillä antibiooteilla mutta ei kaikkia. Ulostetta on siirretty jälkimmäisissä tapauksissa. Ennalta tautia ei nykykeinoin pystytä täysin ehkäisemään. Esimerksi syödyt maitohappobakteerit eivät aina jaksa syrjäyttää Clostridium difficileä.