Maksasyövän ennuste on yhä huono. Kuva: SEBASTIAN KAULITZKI / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Maksasyövän ennuste on yhä huono. Kuva: SEBASTIAN KAULITZKI / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Hoito aiheuttaa kasvaimeen kuplia, jotka tappavat syöpäsoluja.

Ultraäänellä tuhotut maksasyöpäsolut eivät uusiutuneet tuoreessa rotilla tehdyssä tutkimuksessa. Hoitomuotoa on alettu kokeilla myös ihmisillä.

Michiganin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tuhottiin ultraäänellä 50–75 prosenttia rottien maksasyöpäsoluista.

Tämän jälkeen rotan oma immuunijärjestelmä pystyi poistamaan loput syöpäsoluista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoidon jälkeen yli 80 prosentilla koe-eläimistä ei näkynyt merkkejä syöpäsolujen paluusta tai etäpesäkkeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ultraääni tappaa syöpäsoluja tuottamalla pieniä mikrokuplia syöpäkudokseen, jolloin syöpäsolut tuhoutuvat mekaanisesti.

Hoitoa on kehitelty Michiganin yliopistossa vuosia. Nyt äänellä tuotetut kuplat on saatu sellaisiksi, että ne tuhoavat syöpäkudosta tarkasti, jopa millimetrin tarkkuudella.

”Vaikka emme tuhoakaan koko kasvainta, saamme kasvaimen vetäytymään ja vähennämme etäpesäkkeiden riskiä”, kommentoi koetta tehnyt professori Zhen Xu Michiganin yliopiston tiedotteessa.

Xu on Michiganin yliopiston biolääketieteen tekniikan professori. Hän kirjoitti kokeen tutkimusraportin, jonka julkaisi tiedelehti Cancers.

Nopeaa pelastusta syöpään hän ei lupaa. Koko syöpäkasvaimeen ei monesti voida kohdistaa tällaista hoitoa. Syövän koko, sijainti ja syöpäkasvaimen kasvun vaihe vaikuttavat tuloksiin.

Uutta tekniikkaa on hiljalleen alettu kokeilla ihmisillä.

Yhdysvaltalaisessa sairaalassa Miamissa viime joulukuussa 72-vuotiaan potilaan kasvainta maksassa tuhottiin vahvoilla ultraäänipulsseilla.

Äänet kohdistettiin syöpäsoluihin kehon ulkopuolelta. Lääkärit saattoivat seurata ruudulta reaaliajassa, kuinka hoito tuhosi soluja.

Maksasyövän hoitojen ennuste on yhä huono. Esimerkiksi Yhdysvalloissa potilaista alle 18 prosenttia elää viiden vuoden kuluttua siitä, kun maksasyöpä on todettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla