Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences</span>
Kuva: National Academy of Sciences

Ultraääni voi harhauttaa kehittyvät aivosolut väärään paikkaan.

Toistuva pitkäkestoinen ultraäänialtistus vaikuttaa hiirialkioiden aivojen kehitykseen, osoittavat yhdysvaltalaistutkijat.

Tutkimuksessa kartoitettiin kehittyvien hiirialkioiden aivosoluja kemiallisen yhdisteen avulla. Tämän jälkeen alkiot ultrattiin. Syntymän jälkeen ilmeni, että pieni osa aivojen hermosoluista oli päätynyt väärään paikkaan. Esimerkiksi kaksi puolituntista ultrausta eksytti kuusi prosenttia hiirialkion aivosoluista.

"Saattaa olla, että ultraääniaallot jotenkin häiritsevät solujen keskinäisiä yhteyksiä, kun ne ovat matkaamassa oikeille paikoilleen", pohtii tutkijatiimiin lukeutunut Pasko Rakic Yalen yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rakicin mukaan hiirten aivot näyttivät paljaalla silmällä katsottuna edelleen terveiltä. Hän myös huomauttaa, että hiiritutkimuksessa ultraäänilaite pidettiin paikallaan toisin kuin esimerkiksi ihmissikiöiden tutkimuksissa. Asiantuntijat painottavatkin, että tulokset eivät sellaisenaan kerro mitään ihmisestä, eikä raskaana olevien pidä turhaan pelätä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ultraäänitutkimuksen edut ovat niin suuret, etten epäröisi hetkeäkään käyttää sitä”, Rakic vakuuttaa New Scientistissa.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sisältö jatkuu mainoksen alla