UV-lamppuja käytetään jos Venäjällä metrovaunujen desinfiointiin. Kuva: Wikimedia Commons
UV-lamppuja käytetään jos Venäjällä metrovaunujen desinfiointiin. Kuva: Wikimedia Commons

UV-säteily tappaa tunnetusti bakteereja, mutta on syöpävaarallista. Amerikkalainen fyysikko kehittää laitetta, joka voisi puhdistaa ilmaa turvallisesti esimerkiksi lentokentillä.

Ultraviolettisäteilyn tiedetään tappavan pöpöjä, ja sitä käytetään esimerkiksi leikkaussalien desinfiointiin. Uv-säteily aiheuttaa kuitenkin syöpää ja silmävaurioita, joten sitä ei voida käyttää julkisissa tiloissa.

Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä näyttää kuitenkin osoittaneen, että suurienergiainen uvc-säteily toimii tietyllä aallonpituudella niin, että se tappaa mikrobeja mutta ei vahingoita ihmistä. Sillä voisi ilmeisen turvallisesti nitistää ainakin ilmassa leijuvia taudinaiheuttajia.

Desinfiointiin käytetyt uv-laitteet lähettävät tyypillisesti säteilyä 254 nanometrin aallonpituudella. Columbian yliopistossa New Yorkissa työskentelevä fyysikko David Brenner ryhmineen on havainnut aiemmissa kokeissa, että 200–222 nanometrin aallonpituinen uv-säteily tappaa yhtä hyvin bakteereja mutta ei näytä aiheuttavan ihovaurioita hiirille. Se ei läpäise ihon ja silmän pintakerrosta.

Nyt ryhmä kokeili influenssavirusten nitistämistä tällaisella ultraviolettivalolla. Tutkijat levittivät viruksia suljettuun kammioon leijailemaan ja käristivät niitä uv-valolla, jonka aallonpituus oli 222 nanometriä. Toisessa kammiossa oli vertailun vuoksi viruksia, joille ei tehty mitään.

Sitten tutkijat yrittivät tartuttaa laboratoriossa koiran munuaissoluja näillä viruksilla. Uvc-säteilyä saaneet virukset eivät olleet enää tartuntakykyisiä.

Brennerin ryhmä käyttää valon tuottamiseen muunneltua excimer-lamppua, jossa krypton- ja kloorikaasut tuottavat valoa tarkasti yhdellä aallonpituudella. Muut aallonpituudet voidaan suodattaa pois.

Tutkimus on julkaistu bioRxiv -esijulkaisupalvelussa. Se täytyy vielä vertaisarvioida, ja tulokset pitää toistaa.

Ryhmä on kuitenkin toiveikas, että uutta keksintöä voitaisiin käyttää tulevaisuudessa julkisten tilojen puhdistamiseen taudinaiheuttajista. Uv-lamput voisivat vähentää tartuntoja esimerkiksi lentokentillä.

Brenner kertoo lähteneensä kehittämään uutta lamppua henkilökohtaisista syistä. Viisi vuotta sitten hänen ystävänsä kuoli saatuaan pienessä leikkauksessa bakteeritartunnan, johon lääkkeet eivät tepsineet.

”Julistin oman sotani superbakteereja vastaan”, hän on kertonut TED-konferenssissa pitämässään puheessa.

Tutkijoiden kehittämä lamppu maksaa tällä hetkellä vajaa tuhat dollaria.

Teollisuushygieniaan erikoistunut tohtori James McDevitt Harvardin yliopistosta kommentoi Science-lehdessä tutkimusta ja sanoi pitävänsä tuloksia lupaavina. Hän kuitenkin huomautti, ettei laite välttämättä toimi yhtä laajasti erilaisia taudinaiheuttajia vastaan kuin yleisimmin käytetty 254 nanometrin uv-säteily.

Kattoon asetetut lamput eivät myöskään välttämättä puhdista pöpöjä saastuneilta pinnoilta, vaikka ne käristäisivätkin ilmassa leijuvat virukset ja bakteerit. Asiaa kannattaa tutkia lisää.

Keijona
Seuraa 
Viestejä8909
Liittynyt13.3.2015

Ultraviolettilamppu voisi käristää taudinaiheuttajat lentokentillä

Sitä on tullut ehdoteltua vuosikymmeniä, vaan kukaan ei ole hyvään bakteerikammo busineksen ryhtynyt Ajastimella toimiva toinen valaistus, muutama loisteputki per huone . Lämpimissä maissa ko. systeemi on monessa paikassa, siis uv- valot päällä muutaman tunnin vuorokaudessa, yleensä öisin ja siksi sen voi havaita. Kohteina mm. Lastentarhat, koulut, sairaalat, suurtalouskeittiöt jnejne. juuri nepaikat missä epidemiat leviää, Pelkästään varuskuntiin kun möisi niin silläkin muutaman millin tekisi.
Lue kommentti

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Käyttäjä5105
Seuraa 
Viestejä90
Liittynyt28.10.2017

Ultraviolettilamppu voisi käristää taudinaiheuttajat lentokentillä

Neutroni kirjoitti: Käyttäjä5105 kirjoitti: Jos kaikki ihmisasumukset otsonoitaisiin eikä olisi bakteereja enää missään..? Älä murehdi. Sen jälkeen olisi kaikki paikat täynnä resistenttejä bakteereja. Bakteerit ovat paljon juonikkaampia kuin ihmiset ja jäävät lopulta jäljelle muiden yksisoluisten kanssa, kun kehittyneemmät elämänmuodot sortuvat. Ihmisiä on kuollut sairaalabakteerien takia, joten kannattaa surra niitä bakteereita. Ei vaan, tykkään ajatella kokonaisuuksia ja syy-seuraussuhteita...
Lue kommentti
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.