UV-lamppuja käytetään jos Venäjällä metrovaunujen desinfiointiin. Kuva: Wikimedia Commons
UV-lamppuja käytetään jos Venäjällä metrovaunujen desinfiointiin. Kuva: Wikimedia Commons

UV-säteily tappaa tunnetusti bakteereja, mutta on syöpävaarallista. Amerikkalainen fyysikko kehittää laitetta, joka voisi puhdistaa ilmaa turvallisesti esimerkiksi lentokentillä.

Ultraviolettisäteilyn tiedetään tappavan pöpöjä, ja sitä käytetään esimerkiksi leikkaussalien desinfiointiin. Uv-säteily aiheuttaa kuitenkin syöpää ja silmävaurioita, joten sitä ei voida käyttää julkisissa tiloissa.

Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä näyttää kuitenkin osoittaneen, että suurienergiainen uvc-säteily toimii tietyllä aallonpituudella niin, että se tappaa mikrobeja mutta ei vahingoita ihmistä. Sillä voisi ilmeisen turvallisesti nitistää ainakin ilmassa leijuvia taudinaiheuttajia.

Desinfiointiin käytetyt uv-laitteet lähettävät tyypillisesti säteilyä 254 nanometrin aallonpituudella. Columbian yliopistossa New Yorkissa työskentelevä fyysikko David Brenner ryhmineen on havainnut aiemmissa kokeissa, että 200–222 nanometrin aallonpituinen uv-säteily tappaa yhtä hyvin bakteereja mutta ei näytä aiheuttavan ihovaurioita hiirille. Se ei läpäise ihon ja silmän pintakerrosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt ryhmä kokeili influenssavirusten nitistämistä tällaisella ultraviolettivalolla. Tutkijat levittivät viruksia suljettuun kammioon leijailemaan ja käristivät niitä uv-valolla, jonka aallonpituus oli 222 nanometriä. Toisessa kammiossa oli vertailun vuoksi viruksia, joille ei tehty mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sitten tutkijat yrittivät tartuttaa laboratoriossa koiran munuaissoluja näillä viruksilla. Uvc-säteilyä saaneet virukset eivät olleet enää tartuntakykyisiä.

Brennerin ryhmä käyttää valon tuottamiseen muunneltua excimer-lamppua, jossa krypton- ja kloorikaasut tuottavat valoa tarkasti yhdellä aallonpituudella. Muut aallonpituudet voidaan suodattaa pois.

Tutkimus on julkaistu bioRxiv -esijulkaisupalvelussa. Se täytyy vielä vertaisarvioida, ja tulokset pitää toistaa.

Ryhmä on kuitenkin toiveikas, että uutta keksintöä voitaisiin käyttää tulevaisuudessa julkisten tilojen puhdistamiseen taudinaiheuttajista. Uv-lamput voisivat vähentää tartuntoja esimerkiksi lentokentillä.

Brenner kertoo lähteneensä kehittämään uutta lamppua henkilökohtaisista syistä. Viisi vuotta sitten hänen ystävänsä kuoli saatuaan pienessä leikkauksessa bakteeritartunnan, johon lääkkeet eivät tepsineet.

”Julistin oman sotani superbakteereja vastaan”, hän on kertonut TED-konferenssissa pitämässään puheessa.

Tutkijoiden kehittämä lamppu maksaa tällä hetkellä vajaa tuhat dollaria.

Teollisuushygieniaan erikoistunut tohtori James McDevitt Harvardin yliopistosta kommentoi Science-lehdessä tutkimusta ja sanoi pitävänsä tuloksia lupaavina. Hän kuitenkin huomautti, ettei laite välttämättä toimi yhtä laajasti erilaisia taudinaiheuttajia vastaan kuin yleisimmin käytetty 254 nanometrin uv-säteily.

Kattoon asetetut lamput eivät myöskään välttämättä puhdista pöpöjä saastuneilta pinnoilta, vaikka ne käristäisivätkin ilmassa leijuvat virukset ja bakteerit. Asiaa kannattaa tutkia lisää.

Keijona
Seuraa 
Viestejä11943

Sitä on tullut ehdoteltua vuosikymmeniä, vaan kukaan ei ole hyvään bakteerikammo busineksen ryhtynyt Ajastimella toimiva toinen valaistus, muutama loisteputki per huone . Lämpimissä maissa ko. systeemi on monessa paikassa, siis  uv- valot päällä muutaman tunnin vuorokaudessa, yleensä öisin ja siksi sen voi havaita. Kohteina mm. Lastentarhat, koulut, sairaalat, suurtalouskeittiöt jnejne.   juuri nepaikat missä epidemiat leviää, Pelkästään  varuskuntiin kun möisi niin silläkin muutaman millin tekisi.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Käyttäjä5105
Seuraa 
Viestejä126

Neutroni kirjoitti:
Käyttäjä5105 kirjoitti:
Jos kaikki ihmisasumukset otsonoitaisiin eikä olisi bakteereja enää missään..?

Älä murehdi. Sen jälkeen olisi kaikki paikat täynnä resistenttejä bakteereja. Bakteerit ovat paljon juonikkaampia kuin ihmiset ja jäävät lopulta jäljelle muiden yksisoluisten kanssa, kun kehittyneemmät elämänmuodot sortuvat.

Ihmisiä on kuollut sairaalabakteerien takia, joten kannattaa surra niitä bakteereita. Ei vaan, tykkään ajatella kokonaisuuksia ja syy-seuraussuhteita. Helpommalla tietysti pääsisi jos olis vielä tyhmempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla