Aurinko. Kuva: <span class="photographer">Soho/Esa/Nasa</span>
Aurinko. Kuva: Soho/Esa/Nasa

Auringonottaja voi jäädä koukkuun.

Ahkera auringonotto ja solariumissa käyminen voi johtua siitä, että ultraviolettisäteilyyn jää koukkuun. Tähän viittaa Wake Forest University Baptist Medical -keskuksessa tehty minitutkimus.

"Näyttää siltä, että uv-säteily vapauttaa mielihyvää tuottavia endorfiineja samaan tapaan kuin vaikkapa juokseminen", toteaa tutkimusta johtanut Mandeep Kaur.

Testatakseen teoriaansa Kaur värväsi 16 koehenkilöä. Heistä puolet harrasti solariumissa käymistä jopa 8-15 kertaa kuukaudessa. Loput tyytyivät enintään kertaan kuussa.
Testissä puolelle kokelaista annettiin lumelääkettä ja puolelle pilleri, joka esti endorfiinien vaikutuksen. Tämän jälkeen heitä makuutettiin sekä uv-solariumeissa että sellaisissa, joista uv-säteet puuttuivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että endorfiinien estolääke hillitsi ahkerien auringonpalvojien halua paahtaa itseään. Puolet heistä kärsi pahoinvoinnista tai vapinasta. Sen sijaan harvoin solariumissa käyvien oloon lääke ei vaikuttanut mitenkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Pienestä otoksesta huolimatta tulos tukee ajatusta, että ahkera auringonotto selittyy lievällä endorfiiniriippuvuudella", sanoo tutkija Steven Feldman tutkimuskeskuksen tiedotteessa .

Tutkimuksen julkaisi Journal of the American Academy of Dermatology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla