Yhdysvaltalaisia koulutyttöjä vihitään tekniikan maailmaan. Kuva: George Joch/Argonne National Laboratory, Wikimedia Commons
Yhdysvaltalaisia koulutyttöjä vihitään tekniikan maailmaan. Kuva: George Joch/Argonne National Laboratory, Wikimedia Commons

Nukkuessa kuultu ääni vahvisti oppimista.

Rotu- ja sukupuoliennakkoluulot hellittävät otettaan unen aikaisessa koulutuksessa. Koehenkilöiden mustaihoisista ja naisista elättelemät stereotypiat olivat vähäisempiä vielä viikko uniopetuksen jälkeen, osoittivat yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat.

Tutkijat käyttivät menetelmää, jolla on aiemmin parannettu ihmisten avaruudellista muistamista ja taitojen, kuten tietyn sävelmän soittamisen, oppimista. Nyt selvisi, että menetelmän avulla voi myös oppia eroon tiedostamattomista ennakkoluuloista.

Valkoihoiset miehet ja naiset tekivät alkuun stereotypioiden vähentämiseen tähtääviä harjoituksia, joissa kasvokuvat liittyivät ennakkoluulon kanssa ristiriidassa oleviin sanoihin. Esimerkiksi kuvat naisista yhdistyivät matematiikkaan tai luonnontieteisiin, kun taas mustaihoisten kuvat esiintyivät miellyttävien sanojen yhteydessä.

Koulutuksen aikana soitettiin tiettyjä ääniä, kullekin tehtäväsarjalle omaa. Tämän jälkeen koehenkilöt ottivat nokoset, jonka aikana heille toistettiin jompaakumpaa tehtäväsarjaa säestänyt ääni niin hiljaa, etteivät nukkujat voineet herätä.

Ennakkoluulot vähenivät enemmän niiden stereotypioiden osalta, joihin liittyvää ääntä koehenkilöt olivat kuulleet nukkuessaan. Viikon jälkeen tiedostamattomat luulot pysyivät yhä pienempinä, mutta taas ilman unenaikaista äänivahvistusta jääneet stereotypiat alkoivat palata.

Tutkimuksen julkaisi Science.

kasvisruoka
Seuraa 
Viestejä453
Liittynyt8.5.2015

Unen aikaisella koulutuksella eroon ennakkoluuloista

asdf 03.06.2015 klo 09:27 installer 03.06.2015 klo 09:06 Itseasiassa häntä käytännössä on juurikin järkevää kohdella potentiaalisesti todennäköisempänä rikollisena kuin muita ihmisiä.Käytännössä. Amerikkalaiset poliisit tietävät tämän ja he tietävät että tämä ennakkotieto on pelastanut monen poliisin hengen.Tosin tämä käytäntö on vaatinut myös monien viattomien siviilien hengen, mutta parempi näin päin. En nyt menisi ihan ilman faktoja väittämään, että parempi näin päin. Ainakaan, kun ei ole...
Lue kommentti

Tiedätte kyllä kuka.