Unessa ei ehkä työstetäkään opittuja asioita.

Yöllä aivojen synapsit lepäävät päivän töiden jälkeen ja valmistautuvat uuteen päivään, eivätkä työskentele uusien opittujen asioiden parissa, kuten yleisesti ajatellaan. Näin ainakin uskovat Wisconsinin yliopiston tutkijat rottakokeidensa perusteella.

Tutkijat arvioivat synapsien aktiivisuutta mittaamalla niiden toiminnan kiihtyessä lisääntyvien reseptorien määrää. He havaitsivat reseptoreita puolet enemmän päivän valveilla olon jälkeen kuin yöunien jälkeen. Synapsit ovat hermosolujen välisiä hermoimpulsseja välittäviä liitoksia.

Myös muut mittaukset viittasivat synapsien aktiivisuuden vähenevän nukkuessa ja lisääntyvän valveilla. Sama todettiin kokeessa, jossa rottien aivoja ärsytettiin sähköisesti. Kokeessa ärsytyksen vaste oli suurempi valvomisen kuin unien jälkeen, mikä viittaa siihen, että synapsit olivat vahvempia valvomisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat oppimisen tapahtuvan vain hereillä, ja että unen tarkoitus on "nollata" päivän työstä rasittuneet synapsit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hypoteesi on hyvin kiistelty eivätkä nämä tulokset vielä riitä sen oikeaksi toteamiseen. Jos se kuitenkin saa tukea myös muissa tutkimuksissa, se voi haastaa vallitsevan käsityksen unen ja oppimisen välisestä suhteesta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla