Nukkuminen tehostaa kognitiivisia kykyjä kuten päätöksentekoa, vahvistivat yhdysvaltalaistutkijat. 

Viime vuosina on selvitelty unen vaikutusta muistiin, mutta tuore tutkimus muistuttaa, että uni parantaa myös sellaisia monimutkaisia kognitiivisia kykyjä kuten päätöksentekoa.

Psykologi Rebecca Spencer kollegoineen Amherstin yliopistosta Massachusettsista tutki, miten uni vaikuttaa ihmisen päätöksentekoon sellaisissa asioissa, joiden lopputulos on hänelle tärkeä.

Asiaa kartoitettiin erityisen rahapelin avulla, joka on kehitetty luotaamaan otsalohkon työskentelyä. Osa ryhmästä vietti pelin esittelyn jälkeisen 12 tunnin tauon nukkumalla, osa ei. Ilmeni, että unten mailla aikansa viettäneet pärjäsivät tauon jälkeisessä testissä neljä kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka olivat olleet hereillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unta tankanneet ymmärsivät myös paremmin pelin kulkua ohjaavat säännönmukaisuudet. Tutkijat uskovat, että juuri näiden "piilosääntöjen" tajuaminen on olennaista pätevien päätösten tekemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Uni tekee päätöksistä parempia", Spencer kiteyttää yliopistonsa tiedotteessa. "Arvelemme, että ilmiö liittyy tavalla tai toisella REM-uneen, joka on unen luova jakso."

Tutkimuksen julkaisi Journal of Sleep Research. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla