Muistiin tallentuu nukkuessamme informaatiota, jota aivot pitävät tulevaisuutemme kannalta tärkeänä.

Unen aikana aivot punnitsevat ja varastoivat informaatiota sen hyödyllisyyden perusteella, raportoi tuore saksalaistutkimus.  

Ihmisen päivittäinen informaatiotulva on valtava. Valtaosa siitä unohtuu saman tein, mutta osa taltioituu muistiin. Miten valinta tapahtuu?

Tätä kartoittivat Jan Born Lyypekin yliopistosta kollegoineen. "Tuloksistamme ilmenee, että muistijälkien vahvistumiseen unen aikana nivoutuu myös informaation seulonta. Se määrää, mikä osa informaatiosta tallettuu säilömuistiin", Born sanoo. "Näyttää siltä, että säilömuistiin valikoituu etupäässä sellaista informaatiota, joka on tulevaisuuden tarpeiden kannalta tärkeintä."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat kartoittivat informaation siivilöitymistä lähes 200 koehenkilön avulla. Heitä pyydettiin opettelemaan muun muassa sana- ja kuvapareja sekä yksinkertaisia rytmejä. Tämän jälkeen puolet ryhmäläisistä sai kuulla, että oppiminen testattaisiin kymmenen tunnin kuluttua. Todellisuudessa muistikokeeseen joutuivat kaikki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa koehenkilöistä sai luvan nukkua ennen loppukoetta, osa pidettiin hereillä. Oletusten mukaan ne, jotka olivat saanet nukkua, pärjäsivät muistikokeessa paremmin kuin valvomaan joutuneet. Kiinnostavaa oli se, että ne, jotka saivat sekä nukkua että tiesivät tulevasta kokeesta, muistivat kokeessa täsmällisimmin.

Kun tutkijat analysoivat nukkujilta rekisteröityjä EEG-käyriä, ilmeni, että muistitestistä tietävien aivotoiminta oli vilkkaampaa syvän unen aikana kuin muilla.

”Mitä ahkerampaa syvän unen aikainen aivotyöskentely oli, sitä paremmin koehenkilö onnistui muistitestissä”, Born sanoo.

Tutkijat ovat jo pitkään uskoneet, että uni on olennaista muistijälkien vahvistumiselle. Bornin ryhmän havainnot viittaavat siihen, e$ttä otsalohkon etuosa merkkaa tärkeät muistijäljet valveen aikana, ja hippokampus noukkii ne talteen nukkuessa.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Neuroscience. Lue lisää unesta ja oppimisesta Tiede-lehden artikkelista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla