Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Kuva: Wikimedia Commons

Alle seitsemän tuntia öisin nukkuvat sairastuvat flunssaan kolme kertaa todennäköisemmin kuin enemmän uinuvat.

Kunnon yöunet näyttävät suojaavan flunssalta, ilmenee Carnegie Mellon –yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Vähemmän kuin seitsemän tuntia yössä nukkuvat kehittävät kolme kertaa herkemmin hengityselinsairauden flunssavirusaltistuksen jälkeen kuin vähintään kahdeksan tunnin unia harrastavat.

Tutkija Sheldon Cohen kollegoineen kirjasi yli 150 terveen miehen ja naisen yöunien mitan ja laadun kahden viikon ajalta. Tämän jälkeen koehenkilöt eristettiin, ja heidän sieraimiinsa tipautettiin rhinovirusta sisältävää liuosta.

Flunssaoireet tarkastettiin viisi päivää myöhemmin ja nenän limakalvoilta otettiin näyte. Noin kuukautta myöhemmin flunssavirusaltistuksesta osallistujilta otettiin myös verinäyte, josta kartoitettiin mahdolliset vasta-aineet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että mitä vähemmän ihminen nukkui, sitä todennäköisemmin hän sai flunssan. Myös heräily vaikutti: koehenkilöt, joiden "nukkumistehokkuus" oli alle 92 prosenttia, sairastuivat yli viisi kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka nukkuivat kunnolla 98 prosenttia petiajastaan. Sen sijaan levänneisyys ei vaikuttanut sairastumiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Mahdollinen selitys on se, että unihäiriöt vaikuttavat sytokiineihin, histamiineihin ja muihin oireita välittäviin tekijöihin", tutkijat pohtivat Arhives of Internal Medicines –julkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla