Tutkijat päättelivät aivojen kytkennöistä, että muistikeskus lähettää muistiaineksen aivokuorelle ortounessa. Rem-unessa aivokuori järjestelee talletettavan tiedon.

Tärkeimmät tapahtumat tallentuvat pitkäkestoiseen muistiin unen aikana. Tämä näyttää tapahtuvan kahdessa vaiheessa rem-unen ja hidasaaltoisen ortounen aikana, raportoivat Kalifornian teknisen yliopiston (Caltech) tutkijat Neuron-lehdessä.

Athanassios Siapas kollegoineen tutki rotan aivoalueiden välistä kytkeytymistä unen vaiheiden aikana. Selvisi, että rem-unella ja ortounella on muistiintallennuksen kannalta eräs olennainen ero.

Ortounessa muistijäljen ensimmäinen koti, hippokampus, on tiiviissä yhteydessä aivokuoreen, joka on muistijäljen pitkäaikaissäilö. Mutta kun rem-uni alkaa, hippokampuksen ja etuaivokuoren välinen kytkentä purkautuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeisesti muistiaineksen siirto aivokuorelle tapahtuu ortounen aikana, jolloin yhteys pelaa ja hippokampus ja aivokuori laukovat tasatahtiin. Rem-unessa taas aivokuori saa järjestellä vastaanottamaansa informaatiota kaikessa rauhassa, kun kytkentä hippokampukseen on heikentynyt. Tämä voi selittää myös sen, miksi rem-unia on vaikea muistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla