Havainto koskee käytetyimpiä unilääkkeitä. 

Unettomuuden hoidossa käytettävät bentsodiatsepiinijohdannaiset unilääkkeet saattavat olla paljon luultua tehottomampia. Ilman lumevaikutusta lääkkeiden apu unettomuuteen olisi vaatimaton, osoittaa British Medical Journalin julkaisema meta-analyysi.

Z-lääkkeiksi kutsuttujen unilääkkeiden avulla unettomuudesta kärsivät nukahtavat keskimäärin vain kaksikymmentä minuuttia nopeammin kuin lumelääkkeitä syövät. Näin pieni vaikutus ei käytännössä auta unettomuuteen, mutta yhdistettynä lääkkeisiin liittyvään lumevaikutukseen nukahtaminen onnistui noin neljäkymmentä minuuttia nopeammin kuin ilman hoitoa.

Ero aikaisempiin tutkimustuloksiin selittyy todennäköisesti sillä, että tutkijat käyttivät analyysissaan lääkevalvontaviranomaisen tutkimustietokantoja, joihin lääkeyhtiöt joutuvat toimittamaan myös julkaisemattomia tutkimuksia lääkkeistään. Näin analyysiin saatiin myös tutkimuksia, joiden tulokset eivät mairittele lääkeyhtiöiden tuotteita. On silti todennäköistä, että tämänkin analyysin tulos antaa Z-lääkkeiden tehosta todellista positiivisemman kuvan, tutkijat kirjoittavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Analyysi koostui kolmentoista tutkimuksen aineistoista, jotka yhteensä kattoivat 4 400 potilaan terveystiedot. Havainnot koskevat tsolpideemia ja tsaleplonia sisältäviä unilääkkeitä sekä estsopiklonia, joka muistuttaa läheisesti tsopiklonia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Z-lääkkeet ovat maailmanlaajuisesti käytetyin unilääkeryhmä, joten tulokset koskevat erittäin monia unettomuuspotilaita.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla