Huonosti nukutut yöt altistavat painonnousulle. Kuva: Akseli Valmunen
Huonosti nukutut yöt altistavat painonnousulle. Kuva: Akseli Valmunen

Yhden yön valvominen sekoittaa aivojen palkitsemisjärjestelmää.

Huonosti nukuttu yö saa kehon kaipaamaan naposteltavaa ja roskaruokaa. Tuoreen saksalaisen tutkimuksen tulokset ovat linjassa useiden aiempien kanssa, joissa on saatu viitteitä, että unen puute altistaa lihomiselle eri mekanismien kautta.

Uudessa tutkimuksessa seurattiin aivokuvauksella, miten unenpuute vaikuttaa koehenkilöiden ruoanhimoon. Selvisi, että univaje voi häiritä aivojen palkitsemisjärjestelmää alueella, joka on yhdistetty ruoasta saatavaan mielihyvään. Tutkimus julkaistiin Journal of Neuroscience -tiedelehdessä.

Tutkijat värväsivät 32 perustervettä, nuorta aikuista miestä kokeeseen ja tarjosivat heille kaikille samanlaisen illallisen. Ruokana oli pastaa ja vasikanlihaa sekä lisukkeena omena ja mansikkajogurttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puolet henkilöistä lähetettiin sitten kotiin, jossa he menivät nukkumaan unen laatua mittaavan laitteen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen puoli ryhmästä valvoi laboratoriossa läpi yön. Heille tarjottiin erilaista tekemistä ja virikkeitä, jotta he jaksaisivat pysyä jalkeilla.

Aamulla kummaltakin ryhmältä mitattiin verensokeri ja eräiden stressiin ja ruokahaluun liittyvien hormonien taso. Sitten heidän piti suorittaa tehtävä, jossa näytettiin kuvia epäterveellisistä ja energiapitoisista naposteltavista, kuten suklaapatukoista.

Koehenkilöiltä kysyttiin, kuinka paljon he olisivat valmiita maksamaan näistä ruuista välillä nollasta kolmeen euroon. Yön läpi valvoneet olivat tyypillisesti halukkaita maksamaan enemmän.

Koehenkilöiden aivoja kuvattiin, kun heidän piti sitten päättää, haluaisivatko he oikeasti ostaa kyseisen tuotteen. Valvoneilla henkilöillä ruokakuvien katselu aiheutti suurempaa aktiivisuutta aivojen mantelitumakkeessa ja hypotalamuksessa. Aivot käsittelevät ruoasta saatavaa mielihyvää mantelitumakkeessa ja hypotalamus on yhteydessä syömisen säätelyyn, sanovat tutkijat.

Samat alueet olivat myös vilkkaammin yhteydessä keskenään silloin, kun henkilö ei ollut nukkunut.

Sekä levänneet että valvoneet kokivat olevansa nälkäisiä. Valvoneilla oli veressään enemmän nälkähormoni greliiniin liittyvää desasyyligreliiniä.

Tällä ei kuitenkaan näkynyt olevan yhteyttä henkilöiden ruoanhimoon. Tutkijat päättelevät, että unenpuutteen vaikutus ei välttämättä välity ainakaan pelkästään hormonien kautta, kuten joissain tutkimuksissa on uumoiltu.

Valveilla aivot käyttävät jatkuvasti energiaa. Aivojen ei siis kannata yrittää hallita ruokaan liittyviä mielitekoja, vaan pikemminkin kannustaa syömään, arvelee neurotieteilijä Christian Benedict Uppsalan yliopistosta The Guardian-sanomalehdessä. Benedict ei ollut mukana tutkimuksessa.

käyttäjä-3779
Seuraa 
Viestejä1785

Olisi kiinnostava tietää, miten univaje vaikuttaa "toisiin aivoihimme", suoliston mikrobiomiin, esimerkiksi mikrobiomin kantasoluihin.  Makeannälkä voi aiheutua aivojen ja suoliston mikrobiomin yhteisvaikutuksista.

Puolet suomalaisista kärsii pienestä univajeesta ja aika usealla on unensaantivaikeuksia

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/06/27/uniterapeuttien-vinkkeja-huonou...

Yksinkertainen asia, joka auttaisi monia todella rentouttavan unen saannissa,  ja mitä oppaat eivät kerro, on vuoteen takajalkojen nostaminen noin 7 cm verran  esimerkiksi kirjojen, lankun tai tiilien avulla. Mainoskuvien perusteella tämä voi olla haastavaa, mutta tuskin mahdotonta parivuoteiden kohdalla. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla