Kuva: <span class="photographer">Corbis RF</span>
Kuva: Corbis RF

Aivokuvannus vahvisti, että aivot valikoivat muistoista tärkeimmät – ja häivyttävät muun häiritsemästä.

Jos unohdat asioita, ole tyytyväinen: se tarkoittaa, että aivosi toimivat niin kuin pitää. Näin sanoo fMRI-tutkimustensa perusteella Stanfordin yliopiston tutkija Brice Kuhl kollegoineen.

Ryhmä tutki unohtamista kuvantamalla 20 aikuisen aivoja näiden suorittaessa yksinkertaista muistitehtävää. Kokelaille näytettiin kolme sanaparia, jotka pyydettiin painamaan mieleen: ullakko-pöly, ullakko-romu ja elokuva-kela.

Kun ullakko-pöly –pari osui eteen toisen kerran, tutkijat pyysivät koehenkilöitä kaivamaan muististaan parit lopuille sanoille. Ilmeni, että sana "romu" muistui mieleen paljon helpommin kuin "kela".

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

fMRI-analyysi osoitti toiminnan vilkastuneen paitsi kilpailevia muistoja käsittelevällä aivoalueella, myös alueella, jonka tiedetään aktiivisesti vaimentavan muistijälkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat uskovat, että yhteinen alkusana, "ullakko", teki niiden pareista keskenään kilpailevia. Toinen ullakko-sanapari vaimennettiin, koska se oli vähemmän tärkeämpi – eli nähty vain kerran.

Kun koe toistettiin vielä kahdesti,"romu"-sanan mieleenpalautus helpottui.

"Aivot punnitsevat muistoja kaiken aikaa", sanoo Kuhl. "Yksinkertainen kokeemme osoitti, että ne poimivat samankaltaisista asioista tärkeimmän eli sen, joka toistuu useimmin – ja heikentävät toista."

Hyvä esimerkki kilpailevista muistoista on hämmennys, joka ilmenee, kun pankkikortin tai sähköpostin salasana vaihtuu: aluksi vanha muistuu helpommin mieleen.

Muistitutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience ja siitä kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla