Kuva: Corbis RF
Kuva: Corbis RF

Aivokuvannus vahvisti, että aivot valikoivat muistoista tärkeimmät – ja häivyttävät muun häiritsemästä.

Jos unohdat asioita, ole tyytyväinen: se tarkoittaa, että aivosi toimivat niin kuin pitää. Näin sanoo fMRI-tutkimustensa perusteella Stanfordin yliopiston tutkija Brice Kuhl kollegoineen.

Ryhmä tutki unohtamista kuvantamalla 20 aikuisen aivoja näiden suorittaessa yksinkertaista muistitehtävää. Kokelaille näytettiin kolme sanaparia, jotka pyydettiin painamaan mieleen: ullakko-pöly, ullakko-romu ja elokuva-kela.

Kun ullakko-pöly –pari osui eteen toisen kerran, tutkijat pyysivät koehenkilöitä kaivamaan muististaan parit lopuille sanoille. Ilmeni, että sana "romu" muistui mieleen paljon helpommin kuin "kela".

fMRI-analyysi osoitti toiminnan vilkastuneen paitsi kilpailevia muistoja käsittelevällä aivoalueella, myös alueella, jonka tiedetään aktiivisesti vaimentavan muistijälkiä.

Tutkijat uskovat, että yhteinen alkusana, "ullakko", teki niiden pareista keskenään kilpailevia. Toinen ullakko-sanapari vaimennettiin, koska se oli vähemmän tärkeämpi – eli nähty vain kerran.

Kun koe toistettiin vielä kahdesti,"romu"-sanan mieleenpalautus helpottui.

"Aivot punnitsevat muistoja kaiken aikaa", sanoo Kuhl. "Yksinkertainen kokeemme osoitti, että ne poimivat samankaltaisista asioista tärkeimmän eli sen, joka toistuu useimmin – ja heikentävät toista."

Hyvä esimerkki kilpailevista muistoista on hämmennys, joka ilmenee, kun pankkikortin tai sähköpostin salasana vaihtuu: aluksi vanha muistuu helpommin mieleen.

Muistitutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience ja siitä kertoi New Scientist.