Ydinvoimaloiden lauhdutustorneja. Kuva: <span class="photographer"><A HREF=http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nuclear_Power_Plant_Cattenom_a.png>Wikimedia Commons</A>
</span>
Ydinvoimaloiden lauhdutustorneja. Kuva: Wikimedia Commons

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät ydinpolttoaineen tehokkuuden maailmanennätyksen.

Yhdysvaltalaisen Idahon kansallisen laboratorion (INL) tutkijat ovat tehneet uuden maailmanennätyksen ydinpolttoaineen tehokkaassa hyödyntämisessä. Uudenlaista polttoaineta käytettiin korkean lämpötilan kaasujäähdytteisessä reaktorissa.

Yhdysvaltain energiaministeriön ydinpolttoaineohjelma teki kolme vuotta kokeita testireaktorissa, jonka lämpötila nousee 1250 asteeseen.

INL:n tutkijoiden mukaan uraanin energiasta pystyttiin hyödyntämään 19 prosenttia. Se on yli tuplasti enemmän kuin edellisessä ennätyksessä, jonka tekivät saksalaistutkijat 1980-luvulla. SE on myös yli kolme kertaa enemmän kuin mitä saadaan nykyisten kevytvesireaktorien polttoaineista. Polttoaine pysyi myös rakenteeltaan laadukkaana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mahdollisuus hyödyntää polttoaine taloudellisemmin on vain yksi uuden sukupolven kaasujäähdytteisten ydinvoimalatyyppien eduista. Korkeissa lämpötiloissa on mahdollista tuottaa myös vetyä suoraan kuumuuden avulla hyvällä hyötysuhteella. Perinteisesti lämpöenergia muutettaisiin ensin sähköksi jolla sitten valmistettaisiin vetyä elektrolyysin avulla, mutta sen hyötysuhde on paljon heikompi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennätyksestä kertoi Eurekalert-tiedeuutistoimisto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla