Neptunus (kuvassa) on toinen metaanin sineä hohtavista planeetoista, Uranus toinen. Kuva: NASA
Neptunus (kuvassa) on toinen metaanin sineä hohtavista planeetoista, Uranus toinen. Kuva: NASA

Vastamuodostunut Neptunus saattoi olla lähempänä Aurinkoa kuin Uranus.

Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Siinä planeettojen järjestys Auringosta lukien. Uuden tutkimuksen mukaan näin ei ole ollut aina, vaan vastasyntynyt Neptunus oli lähempänä Aurinkoa kuin Uranus. 650 miljoonaa vuotta muodostumisensa jälkeen planeetat kuitenkin vaihtoivat paikkaa.

Arizonan osavaltion yliopiston tutkija Steve Desch kumppaneineen päätyi planeettojen paikanvaihtoon tutkiessaan protoplanetaarisen kaasu- ja pölykiekon tiheyttä. Kyse on kiekosta, jossa planeetat muodostuvat. Sen tiheydestä ja koostumuksesta riippuu, miten nopeasti kiertolaiset syntyvät ja millainen niiden kemiallinen koostumus on.

Tutkijoilla on ollut tapana olettaa, että protoplanetaarisen kiekon kaasu on jakaantunut tasaisesti nykyisten planeettojen reiteille. Ongelmana on ollut se, että tällaisessa kiekossa osa planeetoista ei ehdi kehittyä lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Jupiterin kaltaisen planeetan syntymiseen kuluu miljoonia ja Uranuksen ja Neptunuksen muodostumiseen miljardeja vuosia", Desch selittää.
Aurinkokunta on noin 4,5 miljardin vuoden ikäinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Planeetat saadaan kuitenkin kasvamaan ajoissa olettamalla, että lähellä Aurinkoa protoplanetaarisen kiekon aine on pakkautunut tiheästi, ja että kauempana kiekon tiheys laskee jyrkästi etäisyyden kasvaessa.

Tällöin Neptunuksen on kuitenkin muodostuttava lähempänä Aurinkoa kuin Uranus, koska muuten kaasu- ja pölykiekon tiheyden on täytynyt aaltoilla edestakaisin. Tämä taas ei ole todennäköistä.

Oletus tuntuu järkevältä, eikä planeettojen paikanvaihto ole mahdottomuus. Sen tutkijat ovat oppineet simuloimalla vastasyntyneiden planeettojen liikkeitä.

Deschin laskelmat julkaisi Astrophysical Journal.

Sisältö jatkuu mainoksen alla