Suomen lääkärilehden mukaan kiellettyjen aineiden käyttö on huippu-urheilussa yleisempää kuin viralliset tilastot antavat ymmärtää. Vain 6,5 prosenttia suomalaisista urheilijoista uskoo oman l...

Suomen lääkärilehden mukaan kiellettyjen aineiden käyttö on huippu-urheilussa yleisempää kuin viralliset tilastot antavat ymmärtää. Vain 6,5 prosenttia suomalaisista urheilijoista uskoo oman lajinsa puhtauteen kansainvälisillä areenoilla. Tiedot käyvät ilmi lehden huomenna julkaisemasta dopingbarometrista, jota varten haastateltiin lähes 500 Olympiakomitean taloudellisesti tukea saavaa urheilijaa.

Vaikka haastateltavat pitävät kansainvälistä huippu-urheilua vilpillisenä, kotimaisen lajiurheilun puhtauteen uskoo joka kolmas. 3,4 prosenttia kyselyn osallistuneista ilmoitti tuntevansa henkilökohtaisesti oman lajinsa urheilijan, joka käyttää kiellettyjä aineita. Tämän lisäksi noin kuusi prosenttia epäili tuntemansa oman lajin urheilijan käyttävän dopingia, muttei ollut asiasta täysin varma.

"Suomalaiset urheilijat uskovat edelleen, että ulkomaalaiset urheilijat käyttävät selvästi enemmän kiellettyjä aineita kuin he itse. KOK:n dopingtestitilastoja lukiessa voisi tehdä toisensuuntaisiakin päätelmiä. Oletus ulkomaalaisten urheilijoiden laajemmasta dopingin käytöstä saattaa harhauttaa suomalaisen urheilijan ajattelemaan, että "jos muut, niin miksi en minäkin!", tutkijaryhmä kirjoittaa Suomen lääkärilehdessä.

Barometrin mukaan lajityyppikohtaiset erot suhtautumisessa kiellettyjen aineiden suorituskykyä parantavaan vaikutukseen ovat varsin selvät. Taitolajien urheilijoista yli 30 prosenttia uskoo, ettei dopingilla voida parantaa urheilusuoritusta, kun taas kestävyyslajien urheilijoista vain kaksi prosenttia on tätä mieltä. Taitolajeissa maksimaalisella hapenottokyvyn tai maksimivoiman kasvattamisella ei todennäköisesti saavuteta vastaavaa suorituskyvyn paranemista kuin esimerkiksi kestävyyslajien tai nopeus ja voimalajeissa.

Vuosittain otetuista virallisista dopingnäytteistä noin prosentti on positiivisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla