Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Uskonto ja hengellisyys hidastaa Alzheimer-potilaiden sairautta, väittävät kanadalaistutkijat.

Kanadalaistutkimuksen mukaan uskonnollisten ja hengellisten Alzheimer-potilaiden sairaus saattaa edetä tavallista verkkaammin. Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 70 keskimäärin 78-vuotiasta kanadalaista, joilla oli todettu todennäköinen Alzheimerin tauti. Oireiden etenemistä mitattiin Minimental-tutkimuksilla. Tutkimuksen seuranta-aika oli keskimäärin kolme vuotta.

Haastatteluiden perusteella hyvin hengellisten sekä uskontoaan itsenäisesti harjoittavien Alzheimer-oireet pahenivat hitaammin kuin niiden, joiden elämässä uskonasioilla oli vähäisempi merkitys. Mielentoimintojen heikentyminen ei ollut sidoksissa yleiseen elämänlaatuun, ikään, sukupuoleen, koulutukseen eikä tutkimuksen alussa arvioituun mielentoimintojen tasoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hengelliset ja uskonnolliset henkilöt saattavat potea muita vähemmän muun muassa masennusta, stressiä ja verenpaineongelmia. Joidenkin tutkimusten perusteella he myös ottavat lääkkeensä ja elävät monin tavoin terveellisemmin kuin väestö yleensä. Nämä ominaisuudet saattavat selittää myös Alzheimerin taudin etenemistä koskevat havainnot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksesta kertoi uutispalvelu Duodecim.

Sisältö jatkuu mainoksen alla