Niin nuoret kuin vanhat kuvittelevat muuttuvansa enää vähän, paljasti laaja tutkimus.

Miksi ihmiset niin usein tekevät innokkaina päätöksiä, joita myöhemmin katuvat, pohtivat belgialaiset ja yhdysvaltalaiset psykologit. Nuoret aikuiset maksavat päästäkseen eroon tatuoinneista, joita teineinä halusivat, keski-ikäiset eroavat kumppaneista, joihin nuorina aikuisina ihastuivat, ja eläkeikäiset viettävät terveyslomia päästäkseet kiloista, joita keski-ikäisinä gurmeeharrastajina keräsivät.

Vastaus löytyi tutkimalla yli 19 000:n 18–68-vuotiaan naisen ja miehen käsityksiä itsestään. Kaikenikäiset arvioivat muuttuneensa kymmenen edellisen vuoden aikana melko paljon – ja uskoivat muuttuvansa seuraavan kymmenen vuoden aikana hyvin vähän.

Toisin sanoen ihmisillä on systemaattinen harhakäsitys siitä, millaisia he ovat tulevaisuudessa. Harha on hieman voimakkaampi nuorilla kuin vanhoilla ihmisillä mutta näkyi kuitenkin tutkimuksessa selvästi kaikissa ikäluokissa. Kaikilla on taipumus ajatella jo kehittyneensä sellaiseksi ihmiseksi, miksi on lopullisesti tulossa. Tutkijat nimittävät tätä käsitystä illuusioksi historian loppumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jordi Quoidbachin ja kollegoiden tutkimuksen The End of History Illusion julkaisi Science-lehti. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla