Paleontologi Brooks Britt kollegoineen kaivoi 105 miljoonaa vuotta vanhasta hiekkakivest
Paleontologi Brooks Britt kollegoineen kaivoi 105 miljoonaa vuotta vanhasta hiekkakivest

Hiekkakivestä paljastuneen dinolöydön kruunaa kaksi harvinaista kalloa.

Yhdysvaltalainen paleontologitiimi löysi Utahista aiemmin tuntemattoman dinolajin fossiileita.

Abydosaurukseksi nimetty uusi laji kuuluu jättimäisiin kasvissyöjädinosauruksiin, sauropodeihin. Luiden analyysi osoitti, että Abydosauruksen lähin sukulainen oli sitä 45-miljoonaa vuotta aiemmin elänyt Brachiosaurus.

Eniten tutkijoita kuitenkin riemastuttaa, että fossiililöytöön lukeutuu peräti kaksi ehjää sauropodikalloa. Sellaisia on tähän mennessä löydetty vain kahdeksan, vaikka sauropodilajeja on tunnistettu yli 120.

"Sauropodin pääkoppa oli kevyt ja hauras, koska se nökötti hyvin pitkän kaulan päässä", selittää Brooks Britt Brigham Youngin yliopistosta. "Koska ohuita luita piti kasassa pelkkä pehmytkudos, kallo yleensä hajosi pian eläimen kuoleman jälkeen."

Harvinaiset kallot antavatkin mahdollisuuden tarkemmin selvittää, miten nämä suurimmat maalla eläneet eläimet oikein söivät ruokansa.

"Ne eivät pureksineet ruokaansa, vaan nappasivat sen suuhunsa ja nielaisivat", Britt sanoo. "Kallon koko on nimittäin vain kahdessadasosa ruumiin koosta, eikä suussa ole kunnollista pureskelujärjestelmää".

Sauropodit söivät kasveja, ja niiden hampaat vaihtuivat koko niiden eliniän ajan. Jurakaudella sauropodeilla oli monenmuotoisia hampaita, mutta kun dinot lopulta katosivat, niille kaikille oli kehittynyt kapeat, kynämäiset hampaat.

Tutkimuksen julkaisi Naturwissenshaften.