Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Uusiseelantilaislehmät lypsävät maitoa, jossa on rasvaa alle 0,1 prosenttia.

Uusiseelantilaistutkijat ovat ryhtyneet jalostamaan lehmiä, jotka lypsävät luonnostaan rasvatonta maitoa. Tähän mennessä rasva on jouduttu poistamaan kokomaidosta teollisesti.

Lehmälinjan kantaemänä käytettiin Marge-nimistä lehmää, jonka havaittiin 2001 lypsävän rasvatonta maitoa – ihan luonnostaan.

Kun sama ominaisuus periytyi osalle Margen vasikoista, tutkijoille virisi ajatus rasvatonta maitoa lypsävän karjan jalostamisesta.

"Heureka-hetki oli se, kun Margen tyttärillä ilmeni rasvatonta maitoa tuottava geeni", kertoo ViaLactia-firman johtava tutkija Russell Snell. "Graalin malja on sitten se, kun onnistumme saamaan aikaan geeniä kantavan ja siittävän sonnin."

Tutkimuksen julkaisi Chemistry & Industry –lehti, ja siitä kertoi BBC.