Uusia asioita kammoksuvat eläimet ovat stressiherkkiä ja kuolevat nuorempina kuin rohkeat lajitoverinsa, kertoo tiedelehti PNAS. Asian uutisoi myös New Scientist. ...

Uusia asioita kammoksuvat eläimet ovat stressiherkkiä ja kuolevat nuorempina kuin rohkeat lajitoverinsa, kertoo tiedelehti PNAS. Asian uutisoi myös New Scientist.

Chicagon yliopiston tutkijat Sonia Cavigelli ja Martha McClintock tutkivat stressin ja terveydentila yhteyttä rohkeilla ja toisaalta neofobisilla rotilla. Molemmat käyttäytymispiirteet ovat yleisiä rottapopulaatioissa, mutta ne painottuvat yksilöillä eri lailla. Rotta on toisaalta utelias ja sosiaalinen, mutta välttää tutussa ympäristössä uusia esineitä. Tällaisen kohtaamisen jäljiltä pelokkailla rotilla on elimistössään viidenneksen enemmän stressihormonia, kortisolia. Tutkijakaksikon mukaan järisyttävän kokemuksen vaikutus niiden odotettavissa olevaan elinikään on huomattava. Jyrsijöiden eliniän mediaani on vain 599 päivää, 102 vähemmän kuin rohkeilla lajitovereilla.

Koska molemmat käyttäymispiirteet ovat vallitsevia, kummastakin täytyy olla jotain hyötyä lajille. Pitkäikäisyys on etu, mutta liika rohkeus voi koitua kohtaloksi vaarallisessa ympäristössä. Uusia asioita hanakasti karttava rotta saattaa puolestaan välttää pedot ja päästä levittämään geenejään eteenpäin.

Neofobia ei myöskään ole välttämättä pysyvää. Pelokkaista rotanpoikasista saattaa kasvaa sopivien kokemusten kautta rohkeampia aikuisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla