Yhdysvaltalainen fyysikko Dick Henry markkinoi uutta kalenteria, jossa joulupäivä osuu aina sunnuntaihin ja syntymäpäiväsi on aina samana viikonpäivänä. Uuteen kalenteriin kuuluu myös karkausviikko. Henryn kalenterissa vuosi siis koostuu 364 päivästä j...

Yhdysvaltalainen fyysikko Dick Henry markkinoi uutta kalenteria, jossa joulupäivä osuu aina sunnuntaihin ja syntymäpäiväsi on aina samana viikonpäivänä. Uuteen kalenteriin kuuluu myös karkausviikko. Henryn kalenterissa vuosi siis koostuu 364 päivästä ja siten tasan 52 viikosta. Hän nimittää kalenteriaan C&T:ksi (Calender–and-Time).

Nykyinen gregoriaaninen kalenteri on vuodelta 1582. Se otettiin käyttöön, koska kalenteri oli luisumassa epätahtiin vuodenaikojen kanssa. Gregoriaaninen kalenteri perustuu 365 päivään. Koska maapallo itse asiassa kiertää Auringon kerran 365,24 päivässä, kalenteriin on lisättävä karkauspäivä kerran neljässä vuodessa.

Uudessa kalenterissa kahdeksan kuukautta olisi eri pituista kuin nyt. Henry päätti kuukausien pituuden niin, ettei kalenteri eroa vanhasta yli viidellä päivällä ja että joulupäivä osuu sunnuntaihin. Jotta kalenteri pysyy tahdissa vuodenaikojen kanssa, siihen lisätään joka viides tai kuudes vuosi ylimääräinen viikko. Tämä viikko, jota Henry nimittää Newton-viikoksi, ei kuulu mihinkään kuukauteen.

”Jos minulta kysytään, niin Newton-viikko olisi palkallista vapaata. Jokainen voisi rauhassa harrastaa fysiikkaa tai jotain muuta mielensä mukaan”, hehkuttaa Henry New Scientistin verkkouutisessa.

Mitä hyötyä uudesta kalenterista sitten olisi? Ainakin ne, joiden syntymäpäivä on kalenterista poistetuilla päivillä valittavat. Toisaalta kalenteria, jossa viikonpäivät ovat samat vuodesta toiseen, ei tarvitse painattaa uudelleen joka vuosi. Samat opetussuunnitelmat ja tenttipäivätkin pätevät vuodesta toiseen, eikä kalliisti palkattujen opettajien tarvitse suunnitella kurssiensa ajoitusta vuosittain.”Minusta kalenteri kuulostaa todella hyödylliseltä”, sanoo tähtitieteilijä ja tiedehistorioitsija Owen Gingerich niin ikään New Scientistissä. Dick Henry toivoo saavansa kalenterinsa käyttöön vuoden 2006 alusta, sillä silloin 1. 1. on sunnuntai niin uudessa kuin nykyisessäkin kalenterissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla