Kuuleeko Marshall? Orion on juuri lähtenyt Kuusta.... Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Kuuleeko Marshall? Orion on juuri lähtenyt Kuusta.... Kuva: Nasa

Yhdysvallat aikoo palata Kuuhun vuonna 2024.

”Kuuleeko Houston?”

”Houston, meillä on ongelma.”

Houstonista kehkeytyi 1960- ja 1970-luvuilla jonkinlainen yleiskäsite, joka liittyi avaruuslentoihin. Ihmiset kuulivat tämän texasilaisen suurkaupungin nimen tuon tuosta radiossa ja televisiossa tai lukivat siitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Houstonilla viitattiin suureen Johnstonin avaruuskeskukseen Houstonin lähellä. Siellä sijaitsi lennonjohto, johon astronautit pitivät yhteyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Houstonista alettiin vääntää monenlaista vitsiä. Houston-sanontoja käytetään yhä myös suomen kielessä.

Kuuleeko Huntsville? Ja Marshall, meillä ei ole ongelmaa!

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi viikon lopulla, että Artemis-kuulentojen aluksia ja laitteita aletaan rakentaa ja koota Marshallin avaruuslentokeskuksessa. Se sijaitsee Huntsvillessä Pohjois-Alabamassa.

Asiasta kertoi Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine. Kisassa oli loppumetreillä Houstonin avaruuskeskus, joka oli samassa roolissa Apollo-kuulentojen aikaan.

Houston-vitseille voi siis tulla loppu. Tilalle tulee 2020-luvulla Marshall tai Huntsville, jos myös kuumatkojen lennonjohto siirtyy Alabamaan. Siitä Bridendstine ei vielä kertonut.

Marshallin avaruuskeskuksella on perinteitä. Se perustettiin heinäkuussa 1960, ja siellä on rakennettu avaruusaluksia Mercury-hankkeesta alkaen. Ensimmäinen Mercury-lento vei Alan Shepardin ensimmäisenä amerikkalaisena avaruuteen 15 minuutiksi toukokuussa 1961.

Marshallissa rakennettiin myös jättimäiset Saturn 5 -kantoraketit, joilla ihminen vietiin Kuuhun. Alabamassa koottiin kuumönkijät, joilla astronautit ajelivat Apollo-lennoilla 15, 16 ja 17. Marshallissa on myös koottu jo kuopattuja avaruussukkuloita.

Nyt Marshall valmistaa toista jättimäistä rakettia. Tämä Space Lauch System (SLS) vie astronautit takaisin Kuuhun ja ehkä lopulta Marsiin.

Turhaan Huntsville ei siis ole saanut lempinimeä ”Rocket City”, Rakettikaupunki.

Artemis-kuulennoilla kantoraketti SLS vie parin koelennon jälkeen lopulta neljä astronauttia Orion-miehistökapselissa ensin lähelle Kuuta avaruusasema Gatewaylle.

Miehistökapseli näyttää hieman samanlaiselta kuin Apollo-ohjelman komentomoduuli, mutta on noin 50 prosenttia tilavampi. Siksi Kuun pinnalle vietäneen neljä astronauttia, ei kolmea.

Avaruusasemalta miehistökapseli laskeutumis- ja nousumoottoreineen vie avaruuslentäjät Kuun etelänavan tuntumaan.

Yhdysvallat ja Valkoinen talo ovat asettaneet tavoitteeksi vuoden 2024 lopun. Näin ollen Kuuhun palattaisiin melko pian. Viimeksi ihminen kävi Kuun pinnalla joulukuussa 1972 Apollo 17 -lennolla.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36955

Brainwashed kirjoitti:
Perkule, jätkähän on minuakin pessimistisempi!

😎

En sanoisi sitä pessimismiksi, jos joku ei usko haihatteluihin, joiden toteutuminen vaatii 30 miljardia taalaa veronmaksajilta yhden vaalikauden aikana, mutta poliitikoilta ei ole tullut minkäänlaista positiivista signaalia kiinnostuksesta rahoittaa. Ihmettelen kovasti, miksi ne panevat NASAn tekemään itsestään pellen. Tuskin sen johtajatkaan niin tomppeleita ovat, että ovat alkaneet omin päin huutelemaan tuollaisia järjettömyyksiä. Liekö hallinnolla tarkoitus jotenkin näivettää organisaation suosiota saamalla se näyttämään kyvyttömiltä rahanhaaskaajilta ja käyttää sitä sitten rahoituksen radikaaliin vähentämiseen. Nyt kun alkaa näyttää siltä, että yksityiset firmat pystyvät vastaamaan tietoliikenneteollisuuden, armeijan ja siviilihallinnon satelliitinlaukaisutarpeisiin ja tiede taitaa valitettavasti olla poissa muodista tänä vaihtoehtoisen totuuden kulta-aikana, mihin oikestopopulistinen hallinto tarvitsee avaruusvirastoa?

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä15824

Pikkasen tuota NASA:n touhuja sivusta seuranneenna sanoisin että kyllä senkin johdossa piisaa naiivia porukkaa joka ei välttämättä tajua olevansa poliittisen pelin nappuloita, ns. hyödyllisiä idiootteja, esim tämä nykyinen ”johtaja” Brindenstine ei vaikuta kovin fiksulta tyypiltä, ollen pikemmin oletettavasti nk. poliittinen valinta kuin oikea mies paikallaan, eli Trumpin entourageen kuuluva kuten niin moni muukin. Sen näkee niin hyvin kaikissa lehdistötilsisuuksissa kun naamat on kuin hangon keksillä Trumpin horistessa älyttömyyksiään ja noita välillä vuolaasti ylistyssanoin kehuen, tremendously good job, it’s looking good!

Sinänsä huvittavaa, mutta tieteen kannalta tietenkin valitettavaa.

”Juomisen suhteen ilmaantuva alemmuudentunne ja kykenemättömyys johtavat siihen, että ennen niin säyseä ja mukava alkoholisti alkaa olla ylimielinen ja riidanhaluinen. Hänellä alkaa olla mahtipontisia ja suureellisia ajatuksia, mikä alkaa eristää hänet muista – kukaan ei siedä kenessäkään sellaisia piirteitä, vähiten alkoholistissa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla