Bakteereja kehitetään syömään torjunta-aineita maaperästä. Kuva: David McClenaghan, CSIRO
Bakteereja kehitetään syömään torjunta-aineita maaperästä. Kuva: David McClenaghan, CSIRO

Muokkauksen jälkeen bakteerille kelpaa vain keinotekoinen ravinto.

Muuntogeenisten eliöiden hyötykäyttöä on jarruttanut uhka, että ne leviävät luontoon. Sopivilla geneettisillä säädöillä vaaran voi tehdä tyhjäksi.

Muokatuilla bakteereilla ja hiivalla on mahdollista tuottaa tehokkaasti lääkkeitä ja biopolttoainetta. Myös saastuneen maaperän kunnostukseen voi käyttää perimältään räätälöityjä bakteereja, jotka työstävät myrkylliset aineet vaarattomiksi. Geenimuokkauksella pyritään niin ikään kehittämään suoliston terveyttä edistäviä bakteereja eli probiootteja.

Muuntoeliöiden hallitsematonta leviämistä on koetettu torjua tekemällä ne riippuvaisiksi vain tietyistä ravinteista tai lisäämällä niihin geneettinen kuolinkytkin. Eliöt pystyvät kuitenkin ohittamaan nämä esteet esimerkiksi mutatoitumalla.

Kaksi eri tutkimusryhmää on nyt keksinyt säätää bakteerien perimää niin, että eliöt tarvitsevat välttämättä synteettisiä aminohappoja ravinnokseen. Kun tätä ruokaa ei ole tarjolla, bakteerit eivät kasva. Ominaisuus on kiinni useista muutoksista perimän eri kohdissa. Siksi on erityisen epätodennäköistä, että se voisi mutaatioiden mukana pudota pois. Näin eliöiden levittäytyminen ympäristöön estyy.

Tutkimukset julkaisi Nature kahdessa eri artikkelissa. Ne löytyvät täältä ja täältä.