Insight laskeutuu Marsiin maanantai-iltana Suomen aikaa. Kuva: Credit: NASA/JPL-Caltech
Insight laskeutuu Marsiin maanantai-iltana Suomen aikaa. Kuva: Credit: NASA/JPL-Caltech
Elysium-tasanko sijaitsee lähellä Marsin päiväntasaajaa. Kuva: NASA/JPL-Caltech
Elysium-tasanko sijaitsee lähellä Marsin päiväntasaajaa. Kuva: NASA/JPL-Caltech
InSightin pora ulottuu jopa viiteen metriin. Kuvassa on taiteilijan näkemys luotaimesta. Kuva: Nasa
InSightin pora ulottuu jopa viiteen metriin. Kuvassa on taiteilijan näkemys luotaimesta. Kuva: Nasa

InSight asettuu mittamaan planeetan ”elintomintoja”.

Planeetta Mars saa maanantaina 26. marraskuuta uuden vieraan. Kolmijalkainen laskeutuja Mars InSight tömähtää planeetan kamaralle, jos kaikki menee hyvin. H-hetki on iltakymmenen tienoilla Suomen aikaa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on valinnut paikaksi laajan Elysiumin tasangon, joka on lähellä Marsin päiväntasaajaa. InSight jää sinne seisomaan ja viestii arviolta kaksi Maan vuotta.

InSight keskittyy pinnan alle. Siihen tarvitaan tasainen, rauhallinen ja vakaa ympäristö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nasa vertaa InSightin tehtäviä Marsin terveystarkastukseen. Se mittaa planeetan ”elintoimintoja”: pulssia eli maaperän tärähtelyjä ja ruumiinlämpöä eli lämpövirtauksia pinnan alla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

InSight lähti punaiselle planeetalle Kaliforniasta 5. toukokuuta. Matkaa on tehty yli 480 miljoonaa kilometriä ja reippaasti yli kuusi kuukautta.

Maanantaina on loppusuora. InSight syöksyy Marsin kaasukehään hurjalla yli 22 000 kilometrin tuntinopeudella. Sitten alkaa kova jarrutus. Luotain on hiljennettävä nopeasti lähes kävelyvauhtiin.

Lennonjohdolla ja Maan asukkailla on edessään jännityksen minuutit. Nasa lähettää maanantaina laskeutumisesta suoran lähetyksen verkkosivullaan.

Luotain avaa heti laskeuduttuaan aurinkopaneelinsa. Sitten meneekin viikkoja, kun mittalaitteita vain viritetään ja siirretään paikoilleen. Robottikäsi siirtää seismometrin ja poran Marsin pinnalle.

Tasangolla riittää valoa aurinkopaneeleille. Luotain voi 26 kuukauden aikana tarjota runsaasti dataa tutkijoille.

Pora tunkeutuu niin syvälle, että se voi tutkia maaperän lämpövirtauksia. Lämpö Marsin pinnan alla saattaa kertoa, millainen punainen planeetta oli nuorena.

InSightin seismometri mittaa maanjäristyksiä. Niiden syinä voivat olla meteoriittien iskut tai magma eli sula kiviaines, joka velloo Marsin sisuksissa kovassa paineessa.

Seismometrin ympärille voi laittaa suojaksi robottikädellä tuuli- ja lämpökuvun. Se menee kiinni, jos tasangon tuuli yltyy pahaksi hiekkamyrskyksi InSightin lähellä.

Kupu suojaa seismometriä myös Marsin lämpötilojen heilahduksilta. Raju lämmönvaihtelu voi turmella laitteen jousia ja elektroniikkaa.

Lisäksi InSightissa on kaksi antennia, jotka syöttävät tietoa Rise-laitteeseen. Se mittaa radiosignaalien avulla, miten paljon Mars huojuu, kun planeetta kiertää Auringon ja akselinsa ympäri.

Pieni liike voi kertoa siitä, onko Marsin ydin nestemäinen vai kiinteä. Se voisi myös kieliä, miksi Marsilla on ympärillään hyvin heikko magneettikenttä.

InSightin kanssa lähti Marsiin kaksi minisatelliittia. Ne irtoavat kantoraketista jo 1,5 tunnin kuluttua lähdöstä ja menevät Marsiin omia menojaan.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36908

Aslakki kirjoitti:
Hitto miten tylsä striimi.

Avaruusjutuissa se tylsä "nominal operation" nyt vain on paras mahdollinen toteutuma, ja hienoa, että tällä kertaa kävi niin. Mutta tietysti telemetrian näyttäminen reaaliajassa olisi ollut mielenkiintoisempaa kuin hermoilevien tyyppien naamojen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla