Puettava aivoskanneri mittaa aivojen magneettisuutta, kun potilas liikkuu ja puuhailee. Kuva: Wellcome Trust
Puettava aivoskanneri mittaa aivojen magneettisuutta, kun potilas liikkuu ja puuhailee. Kuva: Wellcome Trust

Aivohäiriöiden tunnistus ja ennakointi helpottuvat.

Aivoskanneri kulkee pian päässä mukana. Myssyn anturit tarkentavat aivojen häiriöiden tutkimista.

Aivotutkijat julkistivat hiljattain kypärämäisen aivohatun, joka sallii sen, että potilas voi liikkua samalla kun hänen aivojensa magneettista kenttää kuvannetaan.

Laite voi mullistaa esimerkiksi lasten ja vanhusten aivojen ja hermoston hoitoja. Aivoista syntyy uudenlaista kuvaa, kun potilas nyökkää, venyttelee, tarttuu esineisiin tai vaikkapa pelaa pingistä.

”Voimme tutkia aivan uusia asioita. Voimme neurokuvantaa esimerkiksi lapsia liikkeessä”, sanoo professori Gareth Barnes University Collegesta Lontoossa.

Nykyiset ”aivomyssyt”, eli magnetoenkefalografian avulla aivoja mittaavat laitteet, ovat skannereita, joita pitää käyttää yhdessä paikassa, yleensä istuen tai maaten. Muuten tällaisen meg-skannerin mittaus häiriintyy.

Toinen meg-skannerien ongelma on, että niitä on pidettävä hyvin kylminä esimerkiksi nestemäisen heliumin avulla. Sitä syntyy vain -269 asteen kylmyydessä. Tämä vaatii raskasta jäähdytystekniikkaa, esimerkiksi pulloja, joissa nestemäinen helium säilyy.

Antureihin tarvittava tekniikka voi painaa jopa puoli tonnia. Potilaan on lisäksi oltava lähes liikkumatta, jotta herkkien anturien liike ei häiritsisi aivokuvausta.

Uuden skannerin kehittivät Wellcome-keskuksen neurokuvantamisen yksikkö Lontoossa ja Nottinghamin yliopiston tutkijat. He pystyivät välttämään raskaan jäähdytyksen uusilla antureilla, joissa on sovellettu kvanttitekniikkaa.

Laitetta on jo testattu ja vertailtu meg-skannerin tuloksiin. Tulokset ovat liikkeessä vähintään yhtä hyviä kuin meg-skannerissa paikallaan.

”Anturi voidaan lisäksi asentaa suoraan päänahan pintaan. Näin saamme aivoista paremman signaalin”, sanoo professori Matthew Brookes Nottinghamin yliopistosta uutistoimisto AFP:lle.

”Anturit ovat myös hyvin kevyitä. Potilas voi liikuttaa päätään, vaikka aivoja tutkitaan samaan aikaan magneettisesti”, sanoo Brookes.

Laite räätälöidään potilaan tai koehenkilön päähän 3d-tulostimella. ”Myssy” painaa alle kilon.

Aivoskannerista kertoi tiedelehti Nature. Sitä esittelevät myös verkkojulkaisu Science daily ja tiedelehti New Scientist.

Kun aivojen hermosolut viestivät ja toimivat, jää siitä hyvin heikko sähkömagneettinen jälki. Magneettisuus vaihtelee aivoissa sen mukaan, mitä potilas tekee.

Tutkijat saavat nyt erilaista kuvaa aivojen magneettisuudesta ja häiriöistä samalla, kun potilas liikkuu ja puuhaa, vaikka yrittää tarttua palloon. Aivokuvaa saadaan millisekunnin tarkkuudella.

”Uskomme, että nämä anturit auttavat aivokirurgeja. He näkevät paremmin kohteen ja voivat tehdä työnsä nopeammin”, sanoo Barnes.

Aivomyssyn avulla osa leikkauksista tulee ehkä tarpeettomiksi. Hoitoja ja hermosairauksia voi aloittaa aiemmin.

Tutkijat puuhaavat jo uutta versiota, joka muistuttaa enemmän pyöräilykypärää. Se tarkentaa aikuisilta aivoista saatavaa kuvaa arviolta noin nelinkertaiseksi ja lapsista saatavaa aivokuvaa noin 20-kertaiseksi.

Nimipäivä oli pitkään tärkein henkilökohtainen merkkipäivä.

Tiedätkö, milloin sinulla on nimipäivä? Toisin kun monessa muussa maailman maassa, vastauksesi on todennäköisesti kyllä. Liekö edes suomalaista, joka ei tietäisi.

Entä panitko merkille, että eilen alkoi naistenviikko? Monet panivat – muutkin kuin ne yli 600 000 naista, joiden nimipäivä osuu 18.7.–24.7. sijoittuvaan viikkoon.

Meillä muistetaan naistenviikko sen peruina, että ennen sääkarttoja ja taloussivujen pörssianalyysejä suomalaiset yrittivät ennakoida elämäänsä enteistä.

Naisten viikolla selvisivät sadot ja sateet.

Joka ei ole Marketan aikana heinässä, se ei korjaa heiniä.
Jos ei Kristiinan päivänä ole pavussa kukkaa, saa päästää siat papumaahan.
Jos on poudat, varokaa ämmäviikkoa. Kyllä ämmät kastelee.
Kun Matleenan päivänä sataa, sataa Pertun päivään asti.

Vietto alkoi 1700-luvulla

Naistenviikon juuren muodostavat kahden pyhimyksen, Maria Magdalenan ja Kristinan, keskiaikaiset muistopäivät.

Katolisen kirkon pyhimyskalenterista lähti aikoinaan koko ajatus nimille omistetuista päivistä. Pyhimysten päivät alkoivat muuntua nimipäiviksi, kun kirkon jäsenet ryhtyivät nimeämään lapsiaan pyhimysten mukaan.

Yhteys pyhimyksiin höllentyi, kun Martin Luther käynnisti Saksassa uskonnollisen reformaation. Se hylkäsi pyhimysten palvonnan ja korvasi pyhimyskalenterit evankelisilla kalentereilla, joihin merkittiin nimipäiviä myös suosituille kansannimille.

Suomeen tämä maallinen nimipäiväperinne saapui Ruotsin kautta 1700-luvulla. Tavan omaksuivat ensin – niin kuin tuolloin uudet muotivillitykset yleensä – säätyläiset, mutta seuraavalla vuosisadalla nimipäiviä vietettiin jo koko maassa.

Perinteen yleistymistä edisti täkäläinen nimipäiväkalenteri, jota päivitettiin vastaamaan suomalaisten tosiasiallista nimistöä.

Maassa, jossa kaikki eivät vielä satakaan vuotta sitten tienneet toistensa syntymäpäiviä, eivät aina omaansakaan, almanakkaan merkityt nimipäivät antoivat mahdollisuuden toivottaa sukulaisille ja ystäville vuosittain lisää onnellisia elonpäiviä.

Näin Suomesta tuli nimipäivien vieton kärkimaita – ja sellainen maamme on yhä. Meidän lisäksemme maallisia nimipäiviä viettävät innokkaasti lähinnä ruotsalaiset, tšekit ja latvialaiset.

Kalenterit tukevat edelleen

Nimipäiväperinteen säilymistä ovat tukeneet uudet nimipäiväkalenterit, joilla on haluttu varmistaa, että mahdollisimman monella on tilaisuus viettää nimipäivää.

Suomenruotsalaiset saivat omansa vuonna 1929. Inarinsaamelaisten kalenteria on julkaistu vuodesta 1996, ja ensimmäinen pohjoissaamelaisten kalenteri ilmestyi 1997.

Luonnollisesti myös ortodokseilla on kalenteri. He juhlivat nimipäivää oman nimikkopyhänsä päivänä.

Nykyään jopa 84 prosenttia suomalaisista pystyy viettämään nimipäivää suomenkielisen nimipäiväkalenterin mukaan.

Jos nimeään etsii lisäksi suomenruotsalaisesta, ortodoksisesta tai saamelaisesta kalenterista, nousee luku yli 90 prosenttiin, arvioi nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala, joka Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajana hoitaa suomenkielistä nimipäiväkalenteria.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 8/2018 on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Johanna Junttila  kertoo nimipäiväperinteen synnystä ja nimipäivien perinteisistä viettotavoista. Nykyiset someviestit ja pullakahvit työpaikalla ovat kalpea aavistus alkuperäisistä menoista. Ennen päivänsankari sai nimipäiväpuun ja olkiheilan sänkyyn.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Jopa huonomuistisena pidetty kultakala pystyy palauttamaan mieleensä yli vuoden takaisia tapahtumia.

Englanninkieliset kutsuvat hajamielisyyttä usein ”kultakalan muistiksi”, ja sen väitetään olevan vain kolmen sekunnin mittainen.

Todellisuudessa kultakala, kuten moni muukin kala, on muistivirtuoosi. Sen muisti on jopa niin luotettava, että Kanadassa Brittiläisen Kolumbian yliopiston luennoitsijat hyödyntävät sitä biologian opetuksessa.

Harjoituksessa kunkin opiskelijan pitää opettaa yhdelle kultakalalle, että se saa ylimääräisen ruoka-annoksen uimalla tietyn värisen muoviputken luo. Joka kalalle on varattu hiukan eri värisävy. Sitten putkirivistö pidetään poissa kalojen näkyviltä vuoden ajan. Tämän jälkeen opiskelija saa tehtäväkseen kokeilla, vieläkö hänen ”oma” kalansa valitsee oikean sävyn.

Vastaus on kyllä. Jokainen kultakala viilettää edelleen oman värisävynsä putkelle.

Kalojen muisti on muutenkin osoittautunut mainettaan paremmaksi. Eräs todiste tästä on röyhelötokko, sormenmittainen sintti, joka elää Atlantin rantavesissä.

Tutkimuksissa on paljastunut, että röyhelötokko painaa nousuveden aikana mieleensä kolmiulotteisen kartan kotivetensä pohjasta. Sitä hyödyntämällä tokko löytää laskuveden aikana vuorovesilammikosta takaisin mereen. Kartta päässään se loikkii yhdestä rannalle jääneestä lampareesta viereiseen, siitä seuraavaan ja niin edelleen avoveteen asti.

Jos tokot siirtää vieraan rannan lammikoihin, niiden loikat suuntautuvat mihin sattuu ja päättyvät yleensä kuivalle maalle. Jo yhden nousuveden mittainen uiskentelu uuden pohjamaiseman yllä riittää kuitenkin siihen, että ne muistavat oikeat hyppelyreitit yli kuukautta myöhemmin.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tutkija ja tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo kalojen hämmästyttävistä kyvyistä. Valtaosa kalojen älyä ja tunnemaailmaa koskevista tutkimuksista on niin tuoretta, että tiedot eivät ole vielä ehtineet esimerkiksi oppikirjoihin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.