Lempiminen lisääntyy tyytyväisyyden taso pysyy. Kuva: Shutterstock
Lempiminen lisääntyy tyytyväisyyden taso pysyy. Kuva: Shutterstock

Ihmiset harrastavat uudessa suhteessa seksiä aiempaa useammin, mutta tyytyväisyys seksiin ei muutu, osoitti kanadalais-saksalainen tutkimus.

Tällä kertaa kaikki on toisin. Näin moni aiemmassa parisuhteessaan pettynyt vannoo, kun kohtaa uuden rakkauden.

Kaikki ei kuitenkaan ole uudessa suhteessa toisin – päinvastoin. Kumppanin vaihtaminen ei nimittäin juuri muuta parisuhteen dynamiikkaa, tuore tutkimus kertoo.

”Pelkästään uuden suhteen aloittaminen ei tarkoita sitä, että asiat muuttuvat”, Matthew Johnson kanadalaisesta Albertan yliopistosta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Välissä on paljon muutoksia, mutta laajemmin tarkasteltuna siinä, miten olemme parisuhteissa, on paljon jatkuvuutta”, kanadalais-saksalaisen tutkimuksen pääkirjoittaja Johnson arvioi yliopiston julkaisemassa tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyseessä on kahdeksan vuoden pitkittäistutkimus, joka tarkasteli puolen tuhannen ihmisen parisuhteita seitsemästä kulmasta.

Ne olivat tyytyväisyys parisuhteeseen, tyytyväisyys seksiin, seksin sekä toisaalta ristiriitatilanteiden toistumisen tiheys, luottamus suhteen kestoon, kyky avautua kumppanille ja kumppania kohtaan osoitettu arvostus.

Seitsemästä tutkitusta ulottuvuudesta viisi pysyi samanlaisena menneessä ja nykyisessä suhteessa. Uudessa suhteessa oli kuitenkin seksiä tiheämpään tahtiin ja ihmiset osoittivat kumppaniaan kohtaan aiempaa useammin arvostusta.

”Nämä aspektit ovat suoraan riippuvaisia kumppanin käytöksestä, joten näemme todennäköisemmin näillä alueilla muutoksia”, Johnson selittää.

Mutta vaikka seksiä oli useammin, yleinen tyytyväisyys siihen ei muuttunut parisuhteesta toiseen.

Ihmiset saattavat tuntea, että uusi parisuhde on erilainen kuin sitä edeltävä. Tämä johtuu tutkimuksen mukaan kuitenkin siitä, miten aiempi suhde päättyi.

”Kumppanuus muuttuu huonommaksi, kun ero lähestyy. Uusi rakkaus alkaa rajattomalla potentiaalilla, ennen kuin todellisuus vetää meidät takaisin maanpinnalle. Ja saatamme päätyä ei-niin-kauas siitä missä kerran olimme”, tutkijat kirjoittavat Journal of Family Psychology -lehdessä julkaistussa artikkelissaan.

Niinpä valtaosa suhdedynamiikasta pysyy samana, kun katsotaan suhteiden keskivaihetta, jolloin asiat sujuvat hyvin. Ihminen luo uuden kumppanin kanssa todennäköisesti monia samoja tapoja kuin edellisenkin, koska hän on yhä sama ihminen.

”Joillakin ihmisillä tapahtui muutoksia, mutta uuden kumppanin läsnäolosta huolimatta muutos ei ole vääjäämätön”, tutkijat päättelevät.

Jatkuvuutta parisuhteiden kaavoista löysi myös toinen hiljattain julkaistu kanadalaistutkimus. Sen mukaan ihmiset etsivät rakkaudessa usein kerta toisensa jälkeen samankaltaista kumppania – vaikka he olisivat epäonnistuneen suhteen jälkeen nimenomaan päättäneet, että seuraava kumppani on takuulla erilainen kuin edellinen.

Toronton yliopiston tutkijat vertailivat 332 ihmisen nykyisten ja entisten kumppaneiden persoonallisuuksia. He havaitsivat, että ihmisillä on myös taipumus etsiä kumppaneikseen ihmisiä, joilla on samankaltaisia persoonallisuuden piirteitä kuin henkilöllä itsellään. Vielä vahvempi piirteiden samankaltaisuus oli kuitenkin ihmisen nykyisillä ja entisillä kumppaneilla.

Pnas-tiedelehdessä kesäkuussa julkaistun pitkittäistutkimuksen aineisto oli peräisin samasta saksalaisesta perhepaneelista kuin uudenkin tutkimuksen. Kyseessä on parisuhde- ja perhedynamiikkaa selvittävä Saksan Pairfam-perhepaneelista, jossa on mukana kaikkiaan yli 12 000 ihmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla