Zikavirusta on tutkittu kiihkeästi rokotteen löytämiseksi. Kuva: <span class="photographer">Rio Gandara / HS</span>
Zikavirusta on tutkittu kiihkeästi rokotteen löytämiseksi. Kuva: Rio Gandara / HS

Viruksen perimää hyödyntävä rokote päässee ihmiskokeisiin jo vuoden kuluessa.

Vajaa vuosi sitten varmistui, että hyttysen levittämä zikavirus voi aiheuttaa sikiöille vakavia kehityshäiriöitä.

Etelä- ja Väli-Amerikassa vuodesta 2014 jyllänneen zikaepidemian aikana on syntynyt tuhansia vaikeasti aivovaurioisia vauvoja.

Syy-yhteyden paljastuminen väänsi lisää kierroksia zikarokotteen kehitystyöhön: ennen vuoden vaihtumista testattavaksi asti ehti jo useitakin rokotevaihtoehtoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt yhdysvaltalaistutkijat julkistivat uudenlaisen rokote-ehdokkaan, joka näyttää tehokkaimmalta ja turvallisimmalta tähän asti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisin kuin perinnäiset rokotteet, se ei sisällä eläviä, heikennettyjä tai tapettuja zikaviruksia tai niiden proteiineja vaan muokattua viruksen perimäainesta.

Mikä lupaavinta, rokote tuotti immuniteetin kertapistoksella niin hiirille kuin apinoillekin, Pennsylvanian yliopiston tutkijat raportoivat tiedotteessa.

Uuden rokotteen antama vastustuskyky saadaan aikaan zikaviruksen lähetti-rna:n avulla, tutkijat kertovat. Nämä molekyylit sisältävät koodin, jota virus tarvitsee proteiiniensa valmistamiseen.

Normaalisti elimistön puolustusjärjestelmä siivoaisi vieraan rna:n muutamissa minuuteissa. Tutkijat kuitenkin muunsivat rna:n rakennetta niin, että se pääsee livahtamaan immuunipuolustuksen ohi vastaanottajan soluihin.

Rna pistää solun tuottamaan viruksen proteiineja, mikä puolestaan synnyttää vasta-aineita ja kutoo immuniteetin virusta vastaan.

Yksi ainoa pieni annos rna:ta – 30 miljoonasosagrammaa – suojasi hiiret sataprosenttisesti jopa suonensisäiseltä zikatartunnalta kaksi viikkoa myöhemmin.

Suoja myös kesti hyvin: viiden kuukauden kuluttua tehty uusi tautialtistus ei onnistunut sairastuttamaan hiiriä vieläkään.

Rokote osoittautui yhtä lupaavaksi makakeissa. Pieni annos säästi apinat zikatartunnalta viisi viikkoa myöhemmin.

Kummassakin kokeessa rokote synnytti koe-eläinten elimistössä suuria määriä vasta-aineita, jotka pysäyttävät zikan. Vasta-aineiden pitoisuus pysyi korkeana pitkään. Tutkijat arvelevat, että sisäinen suojakilpi zikaa vastaan pitäisi jopa vuosia.

”Tuloksemme osoittavat, että uusi rokotestrategiamme tuottaa yhdellä pistoksella 25 kertaa paremman tehon kuin perinteinen rokote”, tutkimusryhmää luotsannut professori Drew Weissman sanoo.

Tutkijat uskovat pääsevänsä aloittamaan rokotekokeet ihmisillä 12–18 kuukauden kuluessa.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla