Uutta H1N1-virusta. Kuva: <span class="photographer">C. S. Goldsmith and A. Balish, Centers for Disease Control and Prevention</span>
Uutta H1N1-virusta. Kuva: C. S. Goldsmith and A. Balish, Centers for Disease Control and Prevention

Alustavan analyysin perusteella uudesta H1N1-viruksesta on nykyisessä muodossaan hädin tuskin pandemian aiheuttajaksi.

Brittitutkijat ovat arvioineet uuden H1N1-influenssan leviämisnopeutta, kertoo New Scientist.

Lontoon Imperial Collegen tutkija Nicholas Grasslyn ja Edinburghin yliopiston Andrew Rambautin arvio perustuu noin 20 tähän mennessä analysoidun virusnäytteen perimän pieniin eroihin. Mutaatioiden perusteella virus on saattanut aloittaa leviämisensä jo vuodenvaihteessa tai jopa viime syksynä.

Viruksen leviämistä voidaan kuvata matemaattisella mallilla, joka kertoo, kuinka monta ihmistä kukin sairastanut keskimäärin tartuttaa. Mikäli tämä luku on pienempi kuin yksi, epidemia hiipuu yleensä nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alustavien, vain pieneen näytemäärään perustuvien tulosten mukaan tämä luku on uudella H1N1-viruksella 1,16. Se tarkoittaa, että epidemia on juuri ja juuri riittävän vahva leviämään. Teoriassa näin heikosti leviävän viruksen eteneminen voitaisiin hyvinkin saada pysäytettyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä ei kuitenkaan ole aika huokaista helpotuksesta. Varoittava esimerkki on 1918 keväällä alkanut H1N1-pandemia eli espanjantauti. Sen ensimmäisen muodon tarttumisarvo oli 1,45. Virus kuitenkin muuntui, ja syksyllä 1918 alkaneella ärhäkämmällä muodolla se oli jo 3,75.

Ilmeisesti parhaillaan pelkoa aiheuttava H1N1-virus ei ole vielä kovin hyvin sopeutunut ihmiseen. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä tuleman pitää. Virus voi joko näivettyä pois tai sopeutua entistä paremmin uuteen isäntäänsä – nykyistä äkäisemmäksi versioksi.

Jokainen voi pienentää omaa sairastumisriskiään muistamalla, että tärkein tartuntareitti kulkee omien käsien kautta.

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisiin kuuluvat terveydenhuollon ammattilaiset vastaavat virusta koskeviin kysymyksiin numerossa 0800 02277 ja ruotsiksi numerossa 0800 02278. Puhelinpalvelu on toistaiseksi auki maanantaista perjantaihin kello 8-16.

Sisältö jatkuu mainoksen alla