Uuden sukupolven värillisissä 3D-näytöissä ei kenties erikoislaseja enää tarvita. 

Japanilaistutkijat ovat kehittäneet menetelmän valmistaa monivärisiä hologrammeja, joiden värit pysyvät samoina katsoi kuvaa mistä suunnasta hyvänsä – aivan niin kuin alkuperäinen kohde. Nykyiset, luottokorteissakin paljon käytetyt "sateenkaarihologrammit" eivät moiseen kykene vaan näyttävät eri suunnista erivärisiltä.

Uusi menetelmä perustuu metallikalvon pinnalla eteneviin metallin vapaiden elektronien ja valon vuorovaikutuksesta syntyviin värähtelypulsseihin, joita kutsutaan pintaplasmoneiksi.

Tutkijat asettavat metallikalvon valoherkän materiaalin päälle, johon on tehty laserilla hologrammi. Plasmoneja viritetään eri kulmista tulevalla valkoisella valolla. Valon tulokulma määrää, mitkä plasmonit aktivoituvat ja diffraktoituvat hologrammissa. Valonsäteet tavoittavat katsojan silmän siten, että hologrammista muodostuu kolmiulotteinen kuva.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Menetelmä on sen verran yksinkertainen, että se  voi löytää tiensä erilaisiin käytännön sovelluksiin. Hologrammin katsojan ei tarvitse käyttää 3D-laseja tai katsoa kuvaa tietystä kulmasta nähdäkseen sen kolmiulotteisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla