Diabetespotilas pistää itseensä insuliinia. Kuva: Wikimedia Commons
Diabetespotilas pistää itseensä insuliinia. Kuva: Wikimedia Commons

Lipidi kohentaa veren sokeriarvoja ja ehkäisee diabetesta.

Terveellisiksi tunnettujen rasvojen pieni joukko on kasvanut yhdellä. Kun vastalöydettyjä fahfa-rasvahappoja annettiin hiirille, jotka potivat kakkostyypin diabetesta vastaavaa sairautta, eläinten kohonnut verensokeri lähti laskuun ja insuliinitaso nousi. Tauti myös puhkesi harvemmin hiirille, joiden elimistössä kyseisiä lipidejä oli runsaasti. Salk-instituutin ja BIDMC-tutkimuslaitoksen tutkijat raportoivat löydöstään Cell-lehdessä.

Hiirilöytöjä täydensivät havainnot ihmisistä. Diabetesvaarassa olevien ihmisten elimistöstä lipidiä löytyi vain vähän, 50–75 prosenttia vähemmän kuin mikä on ihmisen normaali taso. Tutkijat uskovat, että fahfan saantia lisäämällä voitaisiin ehkäistä diabeteksen puhkeamista.

Fahfa-rasvahappoja ei ole ennen havaittu kudoksista pienten pitoisuuksiensa vuoksi. Nyt lipidit löytyivät diabetekselle vastustuskykyisten hiirten rasvakudoksesta perusteellisessa lipidikartoituksessa.

Hiiriä oli muokattu niin, että niiden rasvakudoksessa oli enemmän sokeria kuljettavia glut4-proteiineja. Tätä proteiinia uupuu ihmisiltä, joilla on suuri riski sairastua diabetekseen. Tutkimushiiret voivat olla pulskiakin, mutta silti niille kehittyy harvoin diabetes.

Hiirten elimistön tiedettiin tuottavan rasvoja tavallista enemmän. Kun tutkijat sitten selvittivät, mitä rasvoja eläimiltä löytyy, he havaitsivat rasvat muuten samoiksi kuin diabetekseen sairastuvilla hiirillä yhtä lipidiryhmää lukuun ottamatta. Näitä fahfa-rasvoja löytyi 16 kertaa enemmän kuin verrokeilta.

Vastahavaitut rasvahapot tekevät hyvän työnsä ruokailun jälkeen, kun verensokeri nousee. Silloin ne yllyttävät haimaa lisäämään insuliinintuotantoa. Lipidit myös ehkäisevät tulehduksia rasvakudoksessa ja muualla elimistössä.

Ihmisen elimistö tuottaa ja hajottaa itse fahfa-rasvoja. Uudet lääkkeet voisivat tutkijoiden mukaan pyrkiä säätelemään lipidien määrää elimistössä. Vihanneksissa, hedelmissä ja joissain muissakin elintarvikkeissa näitä rasvoja on mutta pieniä määriä.

Fahfa-rasvoja mittaamalla voisi lisäksi selvittää ennakolta ihmisten vaaraa sairastua diabetekseen.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Uusi hyvä rasva löytyi

Oikein "hyvä" rasva? Kaikki aineet ovat vain aineita, toisia elimistö tarvitsee, toisia ei. Niistä mitä se tarvitsee, se tarvitsee eri määriä kutakin. Kun joltain sairaalta, jolla elimistö on mennyt sekaisin, löydetään poikkeava määrä jotakin luontaista kehon käyttämää ainetta, niin miten tästä vedetään johtopäätös että tuo aine on jotenkin "hyvä"? Kaikki elimistön aineet olisivat vastaavalla logiikalla hyviä, kun huomattaisiin että niiden vajaustilan yhteydessä esiintyy jotakin sairautta. Tai...
Lue kommentti

くそっ!